Društvo

Zaposleni u predškolskim ustanovama danas na ulici: Protest u podne na Slaviji

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja najavili su za danas u podne protest, koji će početi u podne na Slaviji.

Protest se organizuje pod sloganom „Dostojanstvene zarade“ i „Jedinstveno predškolstvo“, što su i zahtevi najbrojnijeg sindikata u oblasti predškolstva.

Sindikat je pozvao sve zaposlene u predškolskim ustanovama, roditelje, kolege iz privatnih vrtića i sve ostale građane da ih podrže u borbi za poboljšanje materijalnog položaja.

„Dok cene troškova života i hrane nastavljaju da rastu, prosečna plata zaposlenih u predškolskom vaspitanju i obrazovanju sada je skoro 30 odsto niža od prosečne plate u Republici. Naš zahtev od Vlade bio je da se od 1. januara 2025. godine plata svima u predškolstvu poveća za 21 odsto, čime bi tehničko osoblje bilo tek pet odsto iznad golog minimalca, dok bi osnovne plate za najviše koeficijente mogle da dostignu prosečnu platu u Srbiji“, kažu u Samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Umesto toga, dodaju, Vlada namerava da plate podigne za osam odsto, a samo za neke kategorije zaposlenih 12 procenata.

„Kome? Rekli su nastavnom kadru, isto kao u ostatku prosvete – ali ostatku prosvete su 12 odsto ponudli samo nastavnicima sa 7. stepenom stručne spreme. Ovom ponudom Vlada šalje jasnu poruku da hoće da deli zaposlene na manje i više važne, ali i da ne razume kako funkcionišu predškolske ustanove – niti da postoje i vaspitači sa 4. i 6. stepenom stručne spreme, niti da su sve strukture zaposlenih važne, niti da taj vaspitač sa 7. stepenom ne može da u praksi sprovede ono za šta se školovao ako pored sebe nema i servirku i spremačicu i kuvara i vozača i kadrovskog radnika… I to sve u trenutku kada su grupe po vrtićima popunjene do pucanja i kada je goruće pitanje proširenja kapaciteta, na kome naš sindikat, takođe, insistira“, navode iz sindikata.

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, za Danas ističe da ne odustaju od zahteva da se zarade svim zaposlenim povećaju u istom procentu i da im plata omogući dostojanstven život.

Ona kaže da današnji protest sindikat na čijem je čelu organizuje samostalno i da će podržati protest koji ostali sindikati organizuju 2. oktobra, ali da nisu pozvani da u njemu učestvuju.