Društvo

Do 15 časova glasalo 34,85 odsto građana na izborima u Podgorici

FOTO: Pexels

FOTO: Pexels

Na lokalnim izborima u Podgorici je do 15 časova glasalo 34,85 odsto upisanih birača, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT), navodeći primere nepravilnosti koje su posmatrači uočili na većem broju biračkih mesta.

Na izborima 2022. godine do istog vremena glasalo je 46,6 odsto upisanih birača.

Iz CDT je saopšteno da su im u toku dana posmatrači sa većeg broja biračkih mesta javili da su birački odbori uočili glasačke listiće na kojima zbog štamparske greške nije bio odštampan serijski broj.

Kako se navodi, „na biračkom mestu 1-A Biotehnički fakultet, odobren je zahtev za glasanje putem pisma građaninu koji je taj zahtev predao u ime svoga oca, iako je birački odbor prilikom skeniranja identifikacionog dokumenta utvrdio da je birač već identifikovan“.

CDT da od otvaranja biračkih mesta neprestano ukazuju na problem sa izostankom dela članova biračkih odbora.

Na jednom mestu zabeležena su nepodudaranja u broju izbornog materijala.

Kako navode, na biračkom mestu 71-C Trgovinska škola „Sergej Stanić“ poništen je jedan glasački listić zbog toga što je biračica javno saopštila za koga glasa.

“Birači nam javljaju da dobijaju pozive sa brojeva iz Srbije u ime jedne liste, od osoba kojima su poznati njihovi lični podaci, sa pitanjima o glasanju. Još jednom pozivamo građane da sve one koji ih sa bilo kojih adresa danas uznemiravaju kulturno pozdrave, i glasaju slobodno, za koga oni žele”, saopštio je CDT.

Osim u Podgorici, lokalni izbori organizovani su danas i u Kotoru.