Društvo

U Zabeli u planu rekonstrukcija smeštajnog paviljona vredna gotovo 400 miliona dinara

FOTO: Boom93/Arhivska fotografija

FOTO: Boom93/Arhivska fotografija

Kazneno-popravni zavod u Požarevcu - Zabela raspisao je javni poziv za rekonstrukciju i dogradnju smeštajnog paviljona dva.

U planu je rušenje dela postojećeg objekta, rekonstrukcija i dogradnja novih delova objekata za smeštaj.


Projektom su predviđeni prostori za boravak pritvorenih lica koji su prozračni, osvetljeni dnevnim i veštačkim osvetljenjem i zagrejani u skladu sa klimatskim uslovima, navedeno je u dokumentaciji.


Projektovana su dva odvojena ulaza u objekat, ulaz za zaposlene i ulaz za pritvorenike. Ulazi su smešteni u centralnoj zoni objekta na suprotnim fasadama.


U centralnom delu objekta se, na obe etaže, nalaze službene prostorije (služba obezbeđenja i služba za tretman) i server soba, kancelarija nadzornika u prizemlju i ostava za odeću pritvorenika sa mestom za izdavanje na spratu iznad, perionica sa sušionicom u prizemlju i na spratu iznad, kao i stepenište.


Od centralnog dela se pružaju dva krila pod uglom od 90 stepeni. U njima su projektovane smeštajne jedinice koje se sastoje od sobe i mokrog čvora, svaka projektovana za smeštaj šest osoba, pri čemu se vodilo računa o propisanim standardima u pogledu veličine prostora. Oba krila su istog smeštajnog kapaciteta, po devet smeštajnih soba po etaži. Ukupan broj soba je 36, tako da je ukupno obezbeđen smeštaj za 216 osoba.

Pored smeštajnih soba projektovana su i zajednička kupatila sa šest tuš kabina, radi lakše kontrole pritvorenika.


Takođe, u svakom krilu na obe etaže se nalaze i prostori za slobodne aktivnosti dimenzionisani prema broju korisnika. U okviru ovih prostora je projektovana i mini kuhinja kao i terasa koja je sa spoljne strane zatvorena rešetkama.

Na kraju svakog krila se nalaze evakuacioni izlazi projektovani u skladu sa pravilima protivpožarne zaštite.


Ispod dela objekta je predviđena i podrumska etaža, za smeštaj tehničkih postrojenja za potrebe instalacija. Pristup podrumu je projektovan preko spoljašnjeg stepeništa koje je natkriveno nadstrešnicom od čeličnih elemenata. Pored ovoga, projektom je predviđen i tehnički ulaz za unošenje opreme u ploči iznad podruma na delu ispred ulaza za pritvorenike.


Ukupna neto površina je 2.174,78 m2, a bruto 2.481,17 m2.


Procenjena ukupna vrednost bez PDV-a iznosi 397.500.000, a detalje pogledajte OVDE.


Poziv ističe 30. oktobra.