Moj grad

Aktivisti sanirali deo Čačalice, ali je potrebno još mnogo toga

Foto: S.V.

Foto: S.V.

U prethodnom periodu ekološki aktivisti prefarbali su betonski deo mosta, kao i zid oko česme na Čačalici. Pre toga je širom spomen-parka postavljeno 20 panjeva za sedenje i 10 klupa. Stare klupe i panjevi postavljeni su pre više od 20 godina, u jako su lošem stanju i odavno im je potrebna zamena.

Ipak, ovo je samo deo onoga što bi trebalo uraditi na Čačalici. Trenutno je spomen-park poprilično devastiran, što je dokumentovano i u Programu koji je izradio Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu. Zdravstveno stanje šuma je dosta loše, pošto je konstatovano prisustvo štetnih insekata i biljnih bolesti, najviše u kulturama četinara. Prvenstveno je potrebno izvršiti sanitarnu i prorednu seču, a zatim i obnovu, sadnjom novih sadnica na predviđenim mestima. Trebalo bi ukloniti i iskrčiti zašikarene površine i obnoviti šumu ruskih breza u čast palih boraca Crvene armije.

Foto: S.V.

Pešačke staze su u lošem stanju, kao i Ekološki dom, a takođe i nije adekvatno ograđena, jer ima dosta divljih ulaza. Potreban je i dodatni mobilijar u vidu info tabli, kanti za smeće, kao i igrališta za decu. Pored navedenog na Čačalici je potrebno napraviti i vidikovce, trim stazu kroz šumu sa adekvatnim mobilijarima za vežbanje kako bi se potencijal ovog dela grada u potpunosti iskoristio.

Foto: S.V.

Stefan Vukić, master inženjer šumarstva i ekološki aktivista

Projekat "Sanacija dela spomen-parka Čačalica" podržan je od strane TOC – Asocijacije za razvoj održivih zajednica, posredničke organizacije u okviru programa EU Resurs Centra za civilno društvo u Srbiji. #EURC finansira Evropska unija, a vodi Beogradska otvorena škola sa partnerima Novosadska novinarska škola, Užički centar za prava deteta - UCPD, ENECA, Mladi poljoprivrednici Srbije, Sigurne staze i Nova planska praksa