Moj grad

Porast saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima u Požarevcu - Usvojena nova strategija bezbednosti saobraćaja

Foto; Boom 93/S. Lisac

Foto; Boom 93/S. Lisac

U periodu od 2018. do 2020. godine, na putevima u gradu Požarevcu poginulo je 17 lica, a broj povređenih bio je visok. U svetlu ovih zabrinjavajućih statistika, Grad Požarevac je usvojio novu strategiju bezbednosti saobraćaja za period od 2024. do 2028. godine.

Prema rečima Dragoslava Kukića, rukovodioca projekta, fokus strategije je na najugroženijim grupama odnosno mladim učesnicima u saobraćaju, uzrasta od 15 do 30 godina, biciklistima, pešacima i osobama starijim od 65 godina. 

„Naš cilj je nula poginule dece na putevima i smanjenje ukupnih društvenih i ekonomskih troškova saobraćajnih nezgoda za 50% do 2028. godine“, ističe Kukić.

U poslednje dve godine, Požarevac je zabeležio porast saobraćajnih nezgoda sa poginulim osobama, što dodatno naglašava hitnost ove strategije. Kukić napominje da će implementacija akcijskog plana biti izazovna, s obzirom na promene u načinu finansiranja bezbednosti saobraćaja, koje se donose na državnom nivou.

Grad Požarevac treba da se potrudi da ta sredstva koja predlaže, odnosno aktivnosti koje predlaže u skladu sa strategijom, dobije od republike da bi mogla da se uopšte primeni i potroši ta sredstva za unapređenje bezbednosti saobraćaja. Dakle, to je jedan proces od pripreme projektnih zadataka, priprema predloga i svega onoga što nas čeka u narednom periodu. 

“Svi akteri, uključujući građane, lokalnu upravu i državne institucije, moraju sarađivati kako bismo postigli ove ciljeve. Samo zajedničkim naporima možemo stvoriti bezbednije okruženje za sve učesnike u saobraćaju“, zaključio je Kukić.