Društvo

Kako pravilno prijaviti nepokretnost i izbeći kazne?

Foto: Boom93/M.Veljković

Foto: Boom93/M.Veljković

Povodom sprovođenja kontrole nepokretnosti, istražili smo šta je tačno potrebno prilikom prijave i prenosa vlasništva nad nepokretnostima. Kontaktirali smo Lokalnu poresku administraciju (LPA) Požarevac i postavili nekoliko pitanja o rokovima, potrebnoj dokumentaciji, i procedurama prijave.

U najnovijoj kontroli nepokretnosti, Lokalna poreska administracija (LPA) podseća građane na obaveze vezane za prijavu imovine i promene vlasništva.

U cilju razjašnjenja ovih obaveza, kontaktirali smo LPA Požarevac i postavili nekoliko ključnih pitanja na koja nam je odgovorio Boško Spasović, načelnik odeljenja LPA.

Rokovi za prijavu nepokretnosti

"Svaki obveznik poreza na imovinu dužan je da podnese poresku prijavu u roku od 30 dana od svake promene", ističe Spasović.

Ove promene uključuju kupovinu, poklon, nasledstvo, promenu kvadrature (dogradnja, rušenje), kao i promenu adrese iz ličnih dokumenata. Javni beležnici dostavljaju prijave, ali Spasović napominje da su "prijave često nepotpune zbog nedostajućih podataka kao što su tačna kvadratura, adresa ili godina izgradnje objekta, što može uticati na određivanje poreza".

Potrebna dokumentacija

Za prijavu nepokretnosti, obveznici treba da prilože odgovarajuće dokumente.

"Neophodni dokumenti su kupoprodajni ugovor, ugovor o poklonu, ugovor o doživotnom izdržavanju, vlasnički list iz katastra, rešenje o legalizaciji, kao i kopija lične karte," navodi Spasović.

Elektronska ili lična prijava?

Građani mogu poreske prijave podneti elektronski ili lično.

"Obrasci poreskih prijava dostupni su na sajtu LPA Požarevca, a mogu se podneti putem mejla ili lično na pisarnici LPA," kaže Spasović, dodajući da pravna lica i preduzetnici prijave podnose isključivo elektronski preko portala eUprave.

Nedostatak potvrde o prijavi

Ako niste dobili potvrdu o prijavi, to ne mora da znači da prijava nije evidentirana.

"Prilikom podnošenja prijave lično, overava se drugi primerak ili se dobija potvrda na pisarnici. Ako prijavu podnosite putem e-maila, čuvajte poslati mail kao dokaz," pojašnjava Spasović.

Posledice nepravovremene prijave

Sankcije za nepravovremenu prijavu mogu biti ozbiljne. "Kazne za nepravovremeno podnošenje poreske prijave kreću se od 5.000 do 150.000 dinara, ali LPA se trudi da izbegne prekršajne prijave, posebno ako obveznici odgovore na pozive i isprave propuste u zakonskom roku," kaže Spasović.

Olakšice i izuzeća

Na pitanje o olakšicama i izuzećima, Spasović odgovara: "Porez na kuću ili stan u kojem obveznik stanuje može se umanjiti za 50%, do maksimalno 20.000 dinara, ali to važi samo za jedan objekat." Takođe, objekti koji služe za poljoprivrednu proizvodnju, kao i nepokretnosti ustupljene licima prognanim posle 1. avgusta 1995. godine, oslobođeni su poreza.

Prenos vlasništva po osnovu nasledstva

Što se tiče prenosa vlasništva, obveznici moraju dostaviti ostavinsko rešenje ili sličan dokument.

"Prenos vlasništva na osnovu nasledstva vrši se dostavljanjem ostavinskog rešenja, ugovora o doživotnom izdržavanju ili dokumenta kojim se dokazuje nasledstvo," objašnjava Spasović.

Pregovaranje o visini poreza i reprogram duga

Pregovori o visini poreza nisu mogući, ali postoji mogućnost reprograma duga. "Nema pregovora o visini poreza jer je sve regulisano zakonom, ali kod naplate zaostalih dugova može se ostvariti reprogram sa delimičnim otpisom kamate," kaže Spasović.

Provera statusa prijave

Građani mogu proveriti status svojih prijava putem eUprave. "Registrovani korisnici mogu proveriti stanje svojih obaveza na eUpravi, dok se statusi postupaka u toku mogu proveriti putem telefona ili direktno sa službenicima," navodi Spasović.

Mogućnost izbegavanja prekršajnog postupka

Tokom poreskih kontrola na terenu, obveznicima se pruža prilika da isprave nepravilnosti. "Ako obveznici postupe u skladu sa zakonom do kraja godine, neće biti pokretani prekršajni postupci," zaključuje Spasović.

Kako nam je objasnio Boško Spasović, cilj ovih kontrola je da se sve nepravilnosti u bazi podataka isprave, a prikupljena sredstva od poreza koriste za unapređenje infrastrukture i održavanje javnih objekata u lokalnim zajednicama.