Moj grad

Osam nagrada Dramskom studiju na Međunarodnom festivalu dečjeg stvaralaštva

Foto: Bojan Nikolić/Centar za kulturu Požarevac (Fb stranica)

Foto: Bojan Nikolić/Centar za kulturu Požarevac (Fb stranica)

Na Međunarodnom festivalu dečjeg stvaralaštva "Moravski cvetić" Dramski studio Centra za kulturu učestvovao je sa predstavom "Ko je smestio vuku?" i osvojio je osam nagrada.

Reditelj predstave je Saša Latinović, koji je na ovom Festivalu dobio plaketu "Moravski cvetić", nagradu za režiju.

Po odluci stručnog žirija, nagradu za ulogu dobio je Dušan Lazić, koji je igrao lik Inspektora "Sajle". 

Zorana Miladinovića stručni žiri  nagradio je za scenski prostor.

Specijalnim nagradama za glumački tandem nagrađene su Kristina Jovanović za ulogu „Policajka prasica / Lastavica veca“ i Nađa Jevremović za ulogu „Policajka prasica / Raspevana koza“.

Prema odluci dečjeg žirija, predstava "Ko je smestio vuku?" najbolja je predstava festivala, te je Dramski studio dobitnik statuete "Moravski cvetić". 

Dušan Lazić nagrađen je i od strane dečjeg žirija, koji mu je dodelio nagradu za najbolju mušku ulogu.

Tamara Jovanović, koja je tumačila ulogu TV voditeljke, nagrađena je za najbolju žensku ulogu.

Saša Latinović naveo je za Boom 93 kako je uvek lepo dobiti nagradu.

Saši Latinoviću ovo je prva godina kako vodi Dramski studio Centra za kulturu Požarevac, te ističe da su nagradama prezadovoljni, budući da je ovo početak. Takođe, istakao je kako je Dramski studio i ranije dobijao nagrade i bio vrlo uspešan. 

"Ovo nam je vetar u leđa. Verujem da ćemo tek u narednim projektima, predstavama mi uspeti da uradimo i mnogo značajnije i bolje stvari. Deca rastu, sazrevaju, zajedno se prepoznajemo, učimo jedni od drugih, tako da mislim da ćemo negde s vremenom još više sazrevati i raditi bolje stvari, naravno, ako svi ostanu na okupu", navodi Latinović.

Radeći na predstavi, bio je limitiran brojem uloga, jer nema dovoljno dečaka, što je, kako primećuje, problem u celoj dramskoj pedagogiji.

"Specifičnost je bila što smo mi želili komediju i ja sam, jer smo imali zadatak da radimo bajke, hteo da probamo da napravimo otklon od bajke, neku antibajku ili parodiju bajke. Našli smo zgodan tekst ove pedagoškinje Đurđe Lili. Krenuli smo to da radimo i igrali smo se. To je poenta cele priče - igra. Oni su mogli da improvizuju unutar teksta. Od teksta je, možda, ostalo nekih, hajde da kažemo 60%. Ovo su njihove replike, njihov način razmišljanja", rekao je Latinović.

Trenutno čekaju poziv za učešće i na drugim festivalima.

Međunarodni festival dečjeg stvaralaštva „Moravski cvetić” održan je od 23. do 28. septembra u Trsteniku, gde su se, pored Dramskog studija CzK, predstavili mladi glumci iz Smederevske Palanke, Despotovca, Mrkonjić Grada i Surdulice.

Stručni žiri festivala činili su rediteljka Branislava Stefanović, profesorka i glumica Slađana Radivojević i slikar Rade Dimitrijević.

Dramski studio Centra za kulturu trenutno priprema novu predstavu.

"Sa mlađim članovima radim predstavu "Mačkin zamak", koja bi trebalo da izađe krajem oktobra ili početkom novembra", kaže Latinović.

Prema njegovim rečima, u starijoj grupi Dramskog studija trenutno je oko petnaestak članova, dok je mlađih članova više - oko 25.

Projekat „Supermarket kulture” koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj medijski sadržaj ima za cilj da afirmiše teme iz umetnosti i kulture, a pogotovo u našoj lokalnoj sredini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.