Moj grad

Da li nas očekuje poskupljenje vode?

Foto:Boom93/R.Momirović

Foto:Boom93/R.Momirović

Na jučerašnjoj sednici Skupštine Grada Požarevca, tokom obraćanja za skupštinskom govornicom, Miloš Kukolj koji je kasnije izabran za novog v.d. direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" spomenuo je uvećanje cena vode.

Prilikom obraćanja odbornicima, Kukolj je najpre govorio o problemima u kojima se trenutno nalazi ovo preduzeće.

Problem je vodovodna mreža koja ima 180 kilometara i građena je od 1962. godine, a dodao je da se i do sada ulagalo u rekonstrukciju mreže, ali da to nije bilo dovoljno.

"U izveštaju o poslovanju za 2023. godinu „Vodovod“ je ostvario dobitak od 4,5 miliona dinara, a od 1. januara do 30. juna je u gubitku 75,3 miliona dinara i to je jako loše. Imali smo veoma blagu zimu i ekstremno visoke temperature u letnjem periodu koje su uticale na vodni sistem ne samo u Požarevcu, već na teritoriji cele Srbije“, rekao je Kukolj.

Kao jedan od najvećih problema sa kojima se ovo preduzeće suočava izdvojena su brojna pucanja cevi u gradu, za šta Kukolj navodi da se trude da rešavaju havarije po prioritetima i da održe sistem maksimalno stabilnim.

Podsetio je da tokom leta nije bilo grada ili opštine u Srbiji koja nije imala problem sa vodom i restrikcijama i dodao da je do restrikcija dolazilo i u Požarevcu, ali iz razloga što vodu nisu mogli da dobiju potrošači u drugoj i trećoj visinskoj zoni zbog velike potrošnje.

Napomenuo je da je bitno razumeti da se i vodovod i kanalizacija uglavnom finansiraju od naplaćenih računa od krajnjih korisnika, kao i da voda mora da se plaća.  Prema zakonu, finansiranje postrojenja i ulaganja u infrastrukturu idu isključivo iz cene.

“Cena kubika vode u Požarevcu je 59,26 dinara po kubiku. Slobodno proverite koliko je u drugim gradovima. Mi imamo veliku podršku od grada, ali u narednom periodu moraćemo da pričamo i o uvećanju cene vode”, rekao je on.

Pri kraju svog izlaganja je naveo "imamo veliku podršku grada, ali u narednom periodu moramo pričati o uvećanju cena vode. Radnici koji rade u hitnim intervencijama su 365 dana na terenu i njihove plate moraju da budu veće", zaključio je Kukolj.