Društvo

Desetogodišnjaka prebila i teško povredila trojica vršnjaka: Roditelji strahuju da se slučaj zataškava

Foto: Envato elements/ilustracija

Foto: Envato elements/ilustracija

Zataškavanja se plaše se roditelji desetogodišnjaka iz osnovne škole u Mladenovcu, koji je žrtva vršnjačkog nasilja. Kažu da su iz svega isključeni, da ih škola ni o čemu ne obaveštava, a da trojica učenika koji su napali njihovog sina neometano pohađaju nastavu.

„Prelom nosne kosti, piramida nosa je pomerena u desno i spad leve nosne kosti“, kaže majka povređenog dečaka Tamara Vukosavljević.

Povrede su koje su desetogodišnjem dečaku nanela trojica učenika trećeg razreda. Teškim telesnim povredama, priča nam majka, prethodili su dani verbalnog nasilja.

„Četiri dana pre fizičkog nasilja koje se desilo, oni su njega, isti ti dečaci, verbalno napadali i vređali u jednoj prodavnici kad su ga sreli“, objašnjava majka Tamara.

Taj napad dečak roditeljima nije prijavio.

„Zato što mu je jedan od ta tri dečaka rekao da ako išta kaže ocu ili meni, njegov tata će dobiti otkaz, jer je njegov otac, znači otac jednog od ta tri dečaka, šef policijie“, navodi ona.

Policiji je fizički napad prijavio lekar, a roditelji Osnovnoj školi „Momčilo Živojinović“ u Mladenovcu.

„Do dana današnjeg nas niko nije zvao iz PP službe. Niti da pita kako je dete, niti bilo šta“, kaže majka povređenog dečaka.

Nisu zvali, ali su pisali – šest dana nakon napada.

„Svi su znali da dete ide u petak na operaciju, da bi se desilo da nama na kućnu adresu stiže poziv od škole u četvrtak popodne, da se mi u petak javimo u 12 i 15 da damo izjavu“, dodaje.

Iako se u pozivu za disciplinski postupak koji su dobili roditelji povređenog učenika pominje ime samo jednog učesnika, iz škole kažu uključena su sva trojica, ali u pojačan vaspitni rad.

„Njega su tri dečaka napala. I verbalno i fizički. Jedan mu jeste naneo tešku telesnu povredu“, objašnjava majka.

Takva povreda treći je nivo vršnjačkog nasilja. Kako je škola ocenila ovaj slučaj roditelji ne znaju.

„A kako treba da oceni nasilje sa teškom telesnom povredom“, pita ona.

Prema pravilniku – kao najviši. Na pitanje šta će biti sa učenicima koji su učestvovali u napadu, direktor odgovara – zavisi od njihovog ponašanja.

„Rekao sam Vam da je za petak 27.9.2024. godine zakazan vaspitno-disciplinski postupak, do kojeg je i došlo. Svi učenici su u pojačanom vaspitnom radu, a odluka koja će da se donese nakon 30 dana zavisi od ponašanja učenika“, naveo je za N1 Miljan Novović, direktor Osnovne škole „Momčilo Živojinović“ u Mladenovcu .

„Ti učenici koji su to uradili nisu isključeni apsolutno iz nastave. Šta treba moje dete“, pita majka Tamara.

Pita se, ali jedno ipak zna sa sigurnošću.

„U tu školu se sigurno više neće vratiti, jer ono nije sigurno u toj školi. Apsolutno nije sigurno“, navodi Tamara Vukosavljević.