Društvo

Danas obustava nastave u školama i protestni skup prosvetnih radnika

Sindikat obrazovanja u Požarevcu ići će u danas, 2. oktobra na organizovani protestni skup koji će biti u podne ispred Skupštine Srbije, rekao je za Boom 93 Dragan Kostić, predsednik Sindikata obrazovanja Požarevac.

Iako su zaposleni u školama očekivali da će Vlada Srbije odnosno premijer Miloš Vučević reagovati na njihov protest koji je održan 16. septembra i upozorenje da ispuni ono što im je obećao i potpisao, to se ipak nije dogodilo.

Zbog toga su reprezentativni sindikati odlučili da u sredu, 2. oktobra, sprovedu drugi, radikalniji protest, kada će se zaposleni u školama i predškolskim ustanovama iz cele Srbije tačno u podne okupiti ispred Skupštine Srbije, a potom će šetati do zgrade Vlade.

Predstavnici reprezentativnih sindikata zaposlenih u prosveti održali su još jedan sastanak juče sa predstavnicima Vlade Srbije, ali pomaka nije bilo – Vlada ne odustaje od ponuđenih 12 odsto povećanja plata nastavnom osoblju, a prosvetari od zahteva da se svima u prosveti plate jednako uvećaju.

Sindikati su se posle sastanka oglasili saopštenjem u kome su naveli da sa predstavnicima Vlade Srbije nije postignut dogovor.

„Izneli smo svoj čvrst stav da ne pristajemo ni na kakave podele među zaposlenima, pa i na predloženu projekciju Vlade Republike Srbije za povećanje zarada od januara 2025. godine – nastavnom osoblju u iznosu od 12 odsto, a nenastavnom osoblju osam odsto. Nakon današnjeg sastanka očigledno je da država neće ispoštovati potpisani obavezujući Protokol i da opet nema novca za povećanje zarada zaposlenih u ovoj kalendarskoj godini kao i da neće biti pregovora o korekciji koeficijenata“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je predlog izmena Zakona o krivičnom postupku danas ušao u javnu raspravu i da je plan da bude usvojen do kraja godine.

„Po odluci reprezentativnih sindikata školske i predškolske ustanove danas 2. oktobra neće raditi. Protest će biti održan, kako je i planirano, ispred Narodne skupštine Republike Srbije, sa početkom u 12 sati (okupljanje počinje u 11 sati). Planirana je protestna šetnja do zgrade Vlade“, ističe se u saopštenju sindikata.

Škole u Požarevcu koje obustavljaju nastavu 

Škole, članice SOP-A: Potpuna obustava:

 OŠ "Dositej Obradović" 
Politehnicka škola 
Požarevačka gimnazija
OŠ "Desanka Maksimović"
OŠ "Kralj Aleksandar" 
OŠ "Vuk Karadžić"
OŠ "Sveti Sava"


Skraćeni časovi na 30minuta:

 Muzička škola
OŠ "Miloš Savić "
 OŠ "Ugrin Branković Škole"
Do kraja dana će se znati u kom obliku će se održavati nastava u sledećim školama: