Moj grad

Predsednik Sindikata obrazovanja Požarevac: Nastavljaju se razgovori, nećemo pristati na minimum

FOTO: Boom93/S.Lisac

FOTO: Boom93/S.Lisac

U Beogradu je juče održan protest prosvetnih radnika. Dragan Kostić, predsednik Sindikata obrazovanja Požarevac, protest je opisao u dve reči – “dostojanstven i veličanstven”

Glavni zahtev sindikata je da od 1. januara 2025. početna plata nastavnika sa sedmim stepenim stručne spreme bude izjednačena sa republičkim prosekom.

Ponuda Vlade Srbije je povećanje zarada za nastavnike i vaspitače u iznosu od 12%, dok bi svi ostali zaposleni dobili 8%, na šta sindikati ne pristaju.

Prema proceni Arhiva javnih skupova, u protestnoj šetnji koju su organizovala četiri reprezentativna sindikata u prosveti učestvovalo je oko 6 200 prosvetnih radnika, što je više nego dvostruko veći broj učesnika nego na prethodnom protestu.

Iz Arhiva javnih skupova naveli su da je ovo je bio najveći protest prosvetnih radnika koji je dosad organizovan u Srbiji.

 “Više smo nego zadovoljni i čak prijatno iznenađeni odzivom ljudi”, rekao je Kostić o broju učesnika na protestu.

Kada je u pitanju Sindikat obrazovanja Požarevac, Dragan Kostić navodi da je ovaj sindikat na protest poveo jedan veliki autobus ljudi.

Podsetimo, juče je u OŠ "Dositej Obradović", Politehničkoj školi Požarevac, Požarevačkoj gimnaziji, OŠ "Desanka Maksimović", OŠ "Kralj Aleksandar", OŠ "Vuk Karadžić" i OŠ "Sveti Sava" nastava bila obustavljena, a u Muzičkoj školi, OŠ "Miloš Savić" i OŠ "Ugrin Branković Škole" časovi su bili skraćeni na 30 minuta.

Kako je Kostić rekao za Boom 93, u obustavi je bila i Ekonomsko-trgovinska škola Požarevac, osim prosvetnih radnika koji su bili na ekskurziji.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović pozvala je danas predstavnike reprezentativnih sindikata da nastave započeti dijalog o povećanju plata u narednoj kalendarskoj godini.

“Nastavljaju se razgovori, nastavljaju se dogovori. To je sada malo cenkanja, malo pogađanja, ali to je uvek tako. Šta će se kao rezultat dobiti, videćemo, ali mislim da će biti dobro, da će biti povoljno. Ne možemo očekivati maksimum, kao što nikad nije ni bio, ali zato nećemo pristati ni na minimum - to se zna”, zaključuje Kostić.