Moj grad

Ko su žrtve dečjih brakova i koliko ih je identifikovano tokom prošle godine

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Romska deca, a posebno devojčice su u riziku od dečjh brakova zbog siromaštva, diskriminacije i neadekvatnog postupanja institucija, rečeno je danas na predstavljanju Vodiča za efikasnu podršku u slučaju dečjih brakova na lokalnom nivou, uz napomenu da su tokom 2023. identifikovana 182 deteta žrtve dečjeg braka.

Slavica Vasić Mitrović iz Romskog ženskog centra Bibija je na predstavljanju Vodič sa primerima dobre prakse u pet lokalanih samouprava rekla da referentne institucije smatraju romske dečje brakove delom romske kulture i ne preduzimaju sve neophodne zakonske korake za sprečavanje i zaustavaljanje.

„Promene kojima mi težimo jesu uspostavljanje mehanizama podrške romskim porodicama sa decom u cilju sprečavanja dečjih brakova, ali i podrške za romsku decu koja su u opasnosti od brakova“, rekla je Vasić Mitrović.

Ona je dodala da taj mehanizam mora da postoji na lokalnom nivou, da bude multisektorski i sposoban da interveniše.

Vodič je zasnovan na iskustvima kroz realizovanih 40 individualnih planova podrške u Pirotu, Šapcu, Beogradu, Leskovcu i Kostolcu.

„Cilj vodiča jeste da se bolje povežu lokalne romske organizcije, institucije i lokalne samouprave i ukaže na potvrđen značaj i uspešnost multidisciplinarnog pristupa detetu i porodici“, poručila je Vasić Mitrović.

Gordana Stevanović Govedarica rekla je da se radi na izmeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici da rani prinudni brak bude prepoznat.

Ona je navela da su prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštititu tokom 2023. godine identifikovana 182 deteta žrtve dečijeg braka, od kojih je 119 romske dece i to 110 devojčica.

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Nina Mitić istakla je da je država prepoznala ovaj problem i da radi na njemu.

Ona je pozvala na društveni dijalog kao mehanizam koje Ministarstvo može da iznedri i koji će umnogome pomoći jer će zaključci tog dijaloga biti obavezujući za državne institucije.