Moj grad

Tribina „Vremena“ u Požarevcu: Promene su nemoguće bez građana

Foto: S. Lisac/Boom 93

Foto: S. Lisac/Boom 93

Bez aktivnog učešća građana i revitalizacije uloge političkih stranaka, društvene promene ostaju nemoguće, rečeno je na tribini „Pravda za politiku“ održanoj u četvrtak uveče u organizaciji nedeljnika „Vreme“ u Požarevcu.

Učesnici tribine su analizirali ko je kroz postupke i delovanje doprineo da građani izgube interes i poverenje u političke institucije, naglašeno je koliko je važno da politika prestane da bude sinonim za nešto negativno i ukazivano je na uzroke zbog kojih građani odbacuju stranke i političke aktere, piše nedeljnik "Vreme".

Moderator tribine Nedim Sejdinović je rekao da se društvena pitanja ne mogu rešavati bez uplitanja politike, zbog čega su političke stranke neophodne za rešavanje svih problema od društveno-političkog značaja, dok je potpredsednik stranke SRCE Slobodan Cvejić naglasio da je politički sistem u Srbiji „poluformalan“ i stalno na ivici raspada.

„Mi smo slabo branili demokratske vrednosti u svakodnevnom životu, na svom radnom mestu, u odnosima sa ljudima, i sada smo došli do toga da branimo elementarne životne vrednosti“, rekao je Cvejić.

Foto: S. Lisac/Boom93

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović istakao je da odnos između političkih stranaka, konvencionalnih političkih aktera i udruženja građana komplementaran i da nije isključiv, a prema oceni kopredsednika Zeleno-levog fronta Radomira Lazovića promene u društvu počinju iznutra.

„Mi moramo biti ti koji će menjati društvo, nema drugog načina. Kadrovi Srpske napredne stranke su vrhunski za otimačinu i prevaru, a mi treba da ih smenimo i dovedemo ljude koji imaju odgovornost prema društvu i kojem žive“, rekao je Lazović.

Predsednik stranke Novi DSS Miloš Jovanović ocenio je Srbiju kao nezrelo demokratsko društvo, upozorivši da se posredstvom stranaka promoviše nemoral.

„Stranke su ustavna kategorija i pored čestitosti, naš jedini zadatak je da promovišemo plemenitost onoga čime se bavimo“, kazao je Jovanović.

Učesnici tribine su se složili da je neophodno vratiti politiku na njeno prirodno mesto u društvu, kroz promenu pristupa i jačanje poverenja građana.