Moj grad

Nastavljaju se preventivni pregledi u Domu zdravlja

FOTO: Boom93 / R. Momirović

FOTO: Boom93 / R. Momirović

Ministarstvo zdravlja najavilo je da će se akcija besplatnih preventivnih pregleda nastaviti u nedelju, 6. oktobra, u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Preventivne preglede organizuje i Dom zdravlja Požarevac.

Kako se navodi na sajtu ove ustanove, svi koji budu došli moći će da obave kompletan pregled, izmere krvni pritisak i urade EKG.

U laboratoriji će moći da odrede nivo šećera u krvi, tumor markere CEA, CA 19-9 i AFP, za muškarce starije od 40 godina - PSA, kao i da urade analizu prosečnog nivoa šećera u krvi - glikolizirani hemoglobin. 

U okviru ove akcije građanima će biti omogućeno i da prime sezonsku vakcinu protiv gripa. Vakcinacija protiv gripa u domovima zdravlja zvanično počinje u ponedeljak, 7. oktobra.

Budući da su od 10 do 14 i 30 časova najavljena isključenja struje, Dom zdravlja će raditi dvokratno: od 7 i 30 do 10 časova i od 14 i 30 do 18 časova. 

Na preventivne preglede mogu doći svi građani, uključujući i one bez zdravstvenog osiguranja, navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja je akciju preventivnih zdravstvenih pregleda obnovilo u maju ove godine, u cilju rane dijagnostike i prevencije oboljevanja. Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj od njih biće istaknuta na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.