Društvo

Koliko novca treba izdvojiti za ugalj i drva ove grejne sezone?

FOTO: Anđela Stepanović/Boom 93

FOTO: Anđela Stepanović/Boom 93

Početak oktobra doneo je i niže temperature, što je za mnoge građane znak da počnu sa pripremama za predstojeću grejnu sezonu. Dok neki, sa individualnim ložištima, već greju svoje domove, drugi se tek spremaju da obezbede ogrev za zimu, tragajući za povoljnijim cenama.

Boom 93 je kontaktirao nekoliko stovarišta u Požarevcu kako bi saznao trenutne cene uglja i drva.

Na stovarištima u Požarevcu, kubik cepanih drva prve klase (hrastovo, bukvino i grabovo) se trenutno kreće između 5 000 do 8 000, u zavisnosti od vrste i kvaliteta drva. Takođe, ukoliko se kupuje u većim količinama, može se dogovoriti nešto povoljnija cena.

FOTO: A. Stepanović
Caption

 

Za metar topole ili nekog mekog drveta treba izdvojiti 4 500 dok bukva ili bagrem idu i do 8 000 dinara za metar.

Za Boom 93 sa jednog stovarišta rekli su kako je prodaja slabija u odnosu na prošlu godinu, budući da se početak grejne sezone približava.

"7000 dinara je bagrem po kubiku, 8000 bukva i cer. To je sa sečenjem i prevozom", navode na jednom od stovarišta u gradu.

Što se tiče uglja, na stovarištima ga ima samo iz uvoza.

Kostolački ugalj ove godine se prodaje samo zaposlenima u EPS-u koji su isti mogli početkom godine da upisuju.

U oglasima koji se na internetu mogu naći, za tonu uglja koji je dostupan, a to je lignit "Stanari" ili mrki treba platiti od 18.000 do 26.000 dinara, ali cene u većini slučajeva variraju u zavisnosti od vrste i porekla. 

Kako su nam rekli iz jednog stovarišta u gradu, mnogi građani odlažu kupovinu u nadi da će cene ostati stabilne ili se eventualno spustiti.

Preporuka prodavaca je, međutim, da se ogrev obezbedi na vreme, jer se tokom hladnijih meseci može očekivati da cene porastu, kao i da isporuke postanu sporije zbog povećane potražnje.

Kako je za naš medij rečeno nedavno,  penzioneri koji su ranijih godina ugalj iz Kostolca mogli da nabave preko gradskih Udruženja penzionera, ove godine su ostali uskraćeni za ovaj ogrev. Kako je Boom93 ranije pisao, penzioneri su početkom marta mogli da upišu određene količine uglja, a tada je sigurna bila samo nabavka kovinskog i uglja iz uvoza. Cena kovinskog uglja bila je 14.000, a iz uvoza 14.500 dinara po toni, koji su mogli da isplate u 8 mesečnih rata.