Moj grad

Novine na manifestacijii "Dani Slobodana Stojanovića"

Foto: J. Milenković/Boom 93

Foto: J. Milenković/Boom 93

Petnaesta po redu manifestacija "Dani Slobodana Stojanovića" održaće se od 7. do 10. oktobra 2024. godine.

Manifestacija će početi 7. oktobra u 12 časova polaganjem cveća ispred biste Slobodana Stojanovića u Sunčanom parku u Požarevcu, kada će se prisutnima obratiti čelnici grada, predstavnici Narodne biblioteke "Ilija M. Stojanović" Požarevac i porodica Stojanović.

Istog dana u 18 časova biće otvorena izložba "Poetika Slobodana Stojanovića" u Galeriji Narodnog muzeja Požarevac.

"To je izložba plakata i fotografija iz ostvorenja Slobodana Stojanovića. Inspirisana je knjigom "Idemo dalje". Izložbu su uredili Neboša Grujičić, Biljana Bošnjak Draganović, Miloš Stojanović i Ana Marija Simonović. Za dizajn izložbe pobrinuli su se Ivana Radmanovac i Milica Žebeljan. Za scenografiju izložbe zadužena je Mirjana Pavlica, dok je producent izložbe Jelka Guk Vlatković", rekla je Vera Zarić Mitrović, direktorka Narodne biblioteke "Ilija M. Petrović" Požarevac.

Izložba će biti otvorena do 12. oktobra.

Nakon otvaranja izložbe u Galeriji će uslediti proglašenje pobedničke drame za 2024. godinu na konkursu "Slobodan Stojanović" za najbolju neobjavljenu dramu. 

Od 20 dramskih tekstova koji su prispeli na konkurs, stručni žiri je kao pobednički dramski tekst izdvojio tekst poslat pod šifrom "Božur". U pitanju je "Geneza jednog propadanja/Preobrazba" autorke Teodore Marković, kojoj će 7. oktobra biti uručena nagrada.

Stručni žiri činili su predsednica žirija Dragana Bošković, teatrološkinja, i članovi Vukica Strugar, novinar kulturne rubrike "Večernjih novosti" i Milivoje Miško Milivojević, reditelj i scenarista. 

Onima koji budu prisustvovali proglašenju dobiće primerak knjige prošlogodišnje pobedničke drame „Ulica presovanih žaba (Lokne)“ u izdanju Narodne biblioteke "Ilija M. Petrović" Požarevac.

Sledećeg dana, 8. oktobra, u 14 časova u Galeriji Narodnog muzeja biće predstavljena knjiga Zdravka Šotre "Mojih 500 glumaca". Učesnici su Biljana Bošnjak Draganović, Ana Marija Simonović i Miloš Stojanović, a javnosti će se obratiti i sam Zdravko Šotra. Nakon toga uslediće projekcija TV filma "Ili kako vam drago... Ptic i ptica", čiju je režiju radio Zdravko Šotra po scenariju Slobodana Stojanovića.

Trećeg dana manifestacije, u 18 časova, u Galeriji Narodnog muzeja, biće predstavljena knjiga Radoja Radosavljevića "Potpredsednik republike". Na događaju će učestvovati Radoje Radosavljević, koji je dva puta bio pobednik konkursa "Slobodan Stojanović", i teatrološkinja Dragana Bošković. Na predstavljanju će učestvovati i glumci Pozorišta "Milivoje Živanović", koji će čitati tekst ove duodrame. 

Poslednjeg dana manifestacije, 10. oktobra u 14 časova, u Galeriji Narodnog muzeja biće predstavljene dve knjige u izdanju Fondacije Slobodan Stojanovića. U pitanju su romani "Devojka sa lampom, 1936" Slobodana Stojanovića, koji se prvi put pojavljuje u izdanju Fondacije, i knjiga poezije Radivoja Lole Đukića "Crno u crnom", koja do sada nije bila objavljivana. 

"Ono što vezuje ovu knjigu za ime Slobodana Stojanovića to je veoma interesantan pogovor ove knjige koji je napisao Slobodan Stojanović", navela je Vera Zarić Mitrović. 

Učesnici na predstavljanju ovih knjiga su Miloš Stojanović i Dragan Inđić.

Ove godine manifestaciji se pridružio i Centar za kulturu Požarevac.

"U poslednjih par godina mi na ovaj ili onaj način pokušavamo nekako da spojimo neke manifestacije u gradu. I, evo, posle 15 godina kako se organizuju "Dani Slobodana Stojanovića" i nešto više od 20 godina od kad postoji festival posvećen Živki Matić, mi smo uspeli da dobijemo sredstva od Ministarstva kulture, tako da će Centar za kulturu od ove godine, nadam se i narednih godina, da režira dramu koja pobedi na konkursu posvećenom Slobodanu Stojanoviću", rekao je urednik programa u Centru za kulturu Bojan Gačević.

Prema njegovim rečima, režija će biti poverena poznatim rediteljima. Ove godine je to Saša Latinović, koji će, između tri drame koje su u užem izboru, odlučiti koju će postaviti. 

Gradimir Stojanović ispred Fondacije Slobodan Stojanovića naveo je da su u pripremi Fondacije dva neobjavljena romana Slobodana Stojanovića, što će činiti jedan ciklus, a drugi i treći činiće pripovetke i priče. Radi se i na produkciji filmova o tome kako se snimala serija "Više od igre", kao i reportaža o 15 godina održavanja manifestacije "Dani Slobodana Stojanovića". 

Slobodan Stojanović bio je srpski scenarista, dramaturg, urednik i univerzitetski profesor. Radio je i kao upravnik Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” u Požarevcu. Scenarista je jedne od naših najboljih televizijskih serija "Više od igre". Potpisao je TV drame i serije “Tuga”, “Golubovića apoteka”, “Smoki”, “Siroče“, “Više od igre”, “Učitelj”, “Držanje za vazduh”, “Jednog lepog dana”, “Osam stotina žena”, “Jastuk groba mog“, “Čarobni breg – Rondo”,“Srce i njena deca”.