Zanimljivosti

Svetski dan životinja: 10 zanimljivih činjenica

FOTO: Pexels

FOTO: Pexels

Svetski dan životinja, koji se obeležava 4. oktobra, prilika je da se istakne važnost zaštite životinja i njihovih prava širom sveta.

Ovaj dan, koji se obeležava od 1925. godine, podseća nas na značaj svih životinjskih vrsta, bilo divljih, domaćih ili uzgajanih, i na to koliko je važno zaštititi njihova prirodna staništa i dobrobit.

Jedna od zanimljivih činjenica o životinjama je da polarni medvedi, iako ih prepoznajemo po belom krznu, zapravo imaju crnu kožu, koja im pomaže da apsorbuju toplinu u surovim arktičkim uslovima. Njihovo krzno je providno, a pod određenim uslovima može izgledati zeleno zbog algi koje rastu na njemu.

Takođe, znate li da su morske zvezde fascinantne zbog činjenice da nemaju mozak? One koriste složeni nervni sistem da upravljaju svojim pokretima.

Još jedan neobičan primer iz životinjskog sveta su hobotnice koje imaju tri srca – dva pumpaju krv kroz škrge, dok treće snabdeva ostatak tela.

Pčele su neverovatni matematičari! Dok traže cvetove, pčele mogu rešiti „problem putujućeg trgovca“, najkraći mogući put između više tačaka. Ovaj problem je nešto sa čime se suočavaju čak i složeni kompjuterski algoritmi.

Pande provode skoro čitav dan jedući – između 10 i 16 sati! Njihova ishrana se skoro u potpunosti sastoji od bambusa, što zahteva veliku količinu da bi dobili dovoljno hranljivih materija, s obzirom na to da bambus ima vrlo malo proteina.

Pingvini imaju specijalizovane jezike sa malim bodljama koje im pomažu da hvataju ribu i sprečavaju je da pobegne dok jedu.

Sove nemaju oči koje se pomeraju levo-desno, pa zato mogu okrenuti glavu za neverovatnih 270 stepeni kako bi nadoknadile ovaj nedostatak. Njihova fleksibilnost vrata je omogućena posebnim krvnim sudovima koji sprečavaju prekid dotoka krvi u mozak dok se rotiraju.

Delfini spavaju sa jednim okom otvorenim. Budući da su sisari, moraju dolaziti na površinu da udahnu vazduh. Njihov mozak je podeljen tako da jedan deo može spavati, dok drugi ostaje budan kako bi održao osnovne funkcije poput disanja.

Mravi su izuzetno snažni u odnosu na svoju veličinu. Oni mogu nositi teret 50 puta teži od svoje telesne težine, a mrav koji radi u koloniji može živeti do 7 godina.

Flamingosi su prepoznatljivi po svojoj roze boji, ali nisu rođeni takvi. Njihova boja dolazi od beta-karotena iz algi i planktona koje jedu. Bez ove ishrane, bili bi beli ili sivi.

Koale su još jedna zanimljiva životinja! Iako često izgledaju umiljato i mirno, koale mogu provesti i do 18 sati dnevno spavajući. Njihova ishrana se sastoji skoro isključivo od listova eukaliptusa, koji su siromašni hranljivim materijama i teški za varenje, zbog čega im je potreban odmor kako bi sačuvale energiju. Pored toga, koale imaju jedinstvene otiske prstiju koje su toliko slične ljudskim da bi ih bilo teško razlikovati pod mikroskopom!

Ovaj dan ima za cilj da nas podseti na našu odgovornost prema životinjama i potrebu za očuvanjem njihove dobrobiti kroz smanjenje eksploatacije, poboljšanje uslova u zatočeništvu i zaštitu divljih vrsta koje su pod pretnjom zbog ljudskih aktivnosti. Kroz ovakve akcije i podizanje svesti, možemo stvoriti svet gde životinje žive bez straha i patnje