Moj grad

Daj raku pedalu: Biciklistička vožnja kao podrška ženama u borbi protiv karcinoma

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U subotu, 5. oktobra, Veliko Gradište biće domaćin biciklističke vožnje „Daj pedalu raku“ u organizaciji udruženja „Produži život“.

Manifestacija, koja počinje okupljanjem na Trgu Mladena Miloradovića u 11sati časova, ima za cilj pružanje podrške ženama koje se bore protiv karcinoma, posebno raka dojke.

Ove godine vožnja obeležava desetu godišnjicu regionalne kampanje „Daj pedalu raku“, koju predvodi Ženski centar Milica.

Vožnja je simbol podrške svakoj ženi koja se borila ili se još uvek bori sa rakom, rekla je predsednica udruženja “Produži život” Veliko Gradište Zorica Mladenović.

Pored Velikog Gradišta, događaj će se istovremeno održava u više od 40 gradova širom Srbije, uključujući Beograd, gde će vožnja započeti na Trgu Republike. Ove godine akciju podržavaju Ministarstvo zdravlja Srbije, Institut za javno zdravlje „Batut“ i Grad Beograd.

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke, a svake godine u Srbiji oko 4.600 žena oboli od ovog oblika karcinoma. Akcija „Daj pedalu raku“ pokrenuta je pre deset godina sa ciljem da se podigne svest o važnosti prevencije i lečenja, kao i o izazovima sa kojima se žene suočavaju, posebno u ruralnim sredinama.

Svi zainteresovani su pozvani da se pridruže vožnji i pruže podršku ovoj važnoj inicijativi. Učestvovanje u događaju nije samo prilika za fizičku aktivnost, već i za afirmaciju zajedništva i solidarnosti u borbi protiv karcinoma.