Društvo

Navršavaju se 24 godine od masovnih demonstracija 5. oktobra

FOTO: Screenshot/Youtube

FOTO: Screenshot/Youtube

Danas se navršavaju 24 godine od masovnih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića (1941-2006).

Demonstracije je organizovala tadašnja Demokratska opozicija Srbije (DOS) pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije na kojima je 24. septembra 2000. izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Učesnici demonstracija su na plato ispred tadašnje Savezne skupštine, a danas Doma Narodne skupštine, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući i buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac da bi sprečila demonstrante da uđu u Skupštinu, a zgrada je potom demolirana i delom zapaljena, kao i obližnja zgrada Radio-Televizije Srbije.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građane je sa terase Skupštine Beograda pozdravio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao mu.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona, a povređeno je 65 ljudi.

Koštunica koji je kao kandidat DOS-a izabran za predsednika SRJ, povukao se iz politike, a premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. ispred Vlade Srbije.

Slobodan Milošević umro je 2006. godine u pritvorskoj jednici Haškog tribunala tokom suđenja prvobitno 1999. optužen za ratne zločine tokom rata na Kosovu, a potom i za genocid, deportacije, ubistva, progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi i mnoge teške ratne i druge zločine u BIH.