Ekonomija

Stranci na Balkanu investiraju zbog geografskog položaja i (relativno) niskih plata, najviše se žale na institucije i infrastrukturu

Foto/ radnici na građevini Pixabay

Foto/ radnici na građevini Pixabay

Najvažniji razlozi zbog kog strane kompanije investiraju na Zapadnom Balkanu jeste povoljan geografski položaj, kvalitet radne snage i relativno niske plate. Sa druge strane, loše upravljanje, slabe institucije i „neadekvatna“ infrastruktura identifikovani su kao glavni izazovi, ukazuje istraživanje koje je obuhvatilo 65 stranih kompanija koje su prisutne u regionu.

Ipak, zadovoljstvo ukupnim iskustvom u regionu je visoko – 72 odsto ispitanika navelo da su ili zadovoljni ili veoma zadovoljni, navodi se u Studiji koju je sproveo Bečki institut za međunarodne ekonomske studije, u saradnji sa privrednim komorama šest država zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, piše Nova ekonomija.

Istraživanje se bavilo trendom „nearshoring“-a na Zapadnom Balkanu, a pored toga studija je istraživala u kojoj meri ove zemlje uspevaju da privuku investicije u zelene tehnologije i obnovljivu energiju.

Nearshoring podrazumevao bi da neka kompanija locira ili premešta svoje proizvodne objekte ili neke druge aktivnosti u Evropsku uniju ili njene susedne regione, a kako bi se približila evropskim tržištima.

Kvantitativna analiza priliva stranih direktnih investicija sugeriše da se na Zapadnom Balkanu zaista događa „nearshoring“, posebno u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Severnoj Makedoniji, navodi se u studiji. 

Analiza je identifikovala i konkretne primere ove ekonomske pojave, gde su kompanije investirale u region(ili se spremaju da to učine) vođene željom da se „skuće“ na Zapadni Balkan, zbog blizine ovog regiona tržištu EU. Takvi primeri su identifikovani u svim privredama osim u Crnoj Gori.

„Zanimljivo je da mnoge od ovih investicija dolaze od azijskih kompanija, koje se strateški pozicioniraju na Zapadnom Balkanu kako bi bile bliže svojim poslovnim partnerima u EU“, navodi se u studiji.

U studiji se kao primer za Srbiju navodi japanska kompanija Nidec (Nidek), koja je specijalizovana za elektromotore za električne automobile.

U maju 2023. godine ova kompanija je otvorila fabriku u blizini Novog Sada.

Ta investicija je deo Nidekovog plana da uspostavi čvrst lanac proizvodnje i snabdevanja unutar Evrope, a sve kako bi smanjila zavisnost od uvoza iz Azije i uskladila se sa trendovima nearshoring-a, te bila bliže svojim ključnim tržištima.

Više pročitajte na LINKU.