Društvo

Na listama čekanja u Srbiji više od 68.000 ljudi, svedočenja pacijenata kao opomena

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Posledice rudarenja i visokog zagađenja više nisu najveća pretnja po zdravlje ljudi, već višedecenijske liste čekanja na razne operacije i dijagnostičke procedure. Na tim listama je 68 i po hiljada ljudi. Podatak je nedavno saopštio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Državnom zdravstvu Vučić je dao rok od godinu dana da reši taj problem. Godinama se čeka na operacije srca, katarakte, ili ugradnju proteze kolena i kuka. Svedočenja tih pacijenata trebalo bi da opomenu mnoge.

Sa oba propala kuka i teškim bolovima, Srđan Ilić je stavljen na listu čekanja Klinike za ortopediju na Banjici, prema kojoj je samo na operaciju prvog trebalo da čeka tri godine. 
"Pred operaciju nisam mogao da pređem ni 100 metara, što je bitno otežavalo kvalitet normalnog života, funkcionisanja, rada, jednostavno bio sam polupokretan, savijen, u neprirodnom položaju što je prouzdrakovalo i bolove u kičmi, plus bolove u kuku koji su došli do toga da više ovi regularni analgetici nisu funkcionisali“, kaže Ilić. 
Najduže se čeka na operacije kuka i kolena. U samo četiri beogradske bolnice na listama je za te operacije je oko 16 hiljada pacijenata. Čeka se od godinu dana, pa i do devet godina, ali u proseku između tri i četiri godine. Jedan od razloga za to je pandemija COVID-a 19 , u vreme koje je lečenje obolelih od korone bio prioritet.
"Nije samo korona uticala na to, mislim, ove pacijente koji čekaju operaciju kuka, ili operaciju kolena prenosimo iz perioda pre nego što je iko čuo za koronu. Tako da, to je problem koji postoji godinama i koji se pažljivo neguje.  Pa, vrlo jednostavno, to su pacijenti koji ne umiru. Dakle, boli ih, teško im je, njihov život je ugrožen u smislu da imaju manji kvalitet života, ali ne umiru.  I, kao neumirući pacijenti, oni stalno nekako čekaju da se neko od njih seti“, kaže Savo Pilipović iz Udruženje pacijenata Srbije. 
 
Svesno preusmeravanje pacijenata na operacije u privatnim klinikama, korupcija u javnom zdravstvu i državnim organima samo su neki od razloga za preduge liste čekanja o kojima se dugo ćuti. Iako višedecenijski problem, predsednik Srbije je sada rešio da ga stavi u prvi plan, obećavši građanima da će država da ga reši.
"Kad ti neko to učini, onda si ti spreman i to da platiš, pa je to i deo korupcije za svakog od nas i za sve druge (svi smo to prošli nažalost). Nema nikakve sumnje, a sa druge strane govorim o različitim državnim organima koji u tome učestvuju, a sa druge strane imate i kombinacije koje razni prave sa svim tim pomagalima i tim čudima, pa čekaju povećanje cena, pa uzeli su nešto po nižoj ceni, a razlika ide ovamo“, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije na TV Pink 18. septembra.

Više na LINKU.