Društvo

Poplave kakve su zadesile BiH moguće su i u Srbiji: Profesor Ratko Ristić objašnjava ko je najugroženiji

Boom93/Arhivska fotograija

Boom93/Arhivska fotograija

Ukoliko se jave visoke dnevne padavine, preko 100 litara ili 100 milimetara po metru kvadratnom, moguće su ovakve poplave i u Srbiji – kaže za Danas Ratko Ristić, profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, odgovarajući na pitanje da li je moguće da i našu zemlju zadese poplave kakve su pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Ristić kaže da je naša država posle velikih poplava u maju 2014. godine dosta uložila i uradila kada je reč o popravljanju oštećenih objekata, ali da je napravljeno jako malo novih objekata kojima se suštinski utiče na prevenciju poplava.

– To se, pre svega, odnosi na jako mali broj protivbujičarskih objekata, to su pregrade za zaustavljanje nanosa. Urađeno je malo na uređenju zemljišta u slivovima gde se generišu bujične poplave, odnosno jako malo ili ništa nije rađeno na pošumljavanju teško degradiranih i erodiranih padina. Nisu rađeni takozvani konturni objekti na padinama slivova, zidići protiv spiranja, različiti vodoputevi kojima se voda evakuiše i ukoliko bi se javile padavine kao one 2014. godine mi bismo bili u vrlo sličnom riziku da nam se desi isto što se sada desilo u BiH ili prošlog proleća u Nemačkoj, na primer – navodi Ristić, koji je profesor na Katedri za bujice i eroziju na Šumarskom fakultetu.

Više na LINKU.