Hronika

Slučaj „Ribnikar“: Maloletni K.K. prvi put u sudu i posle dužeg vremena pred roditeljima

Pixabay/ilustracija pravda

Pixabay/ilustracija pravda

Suđenje u krivičnom postupku protiv roditelja dečaka koji je prošle godine počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" nakratko je danas iz sudnice u Palati pravde izmešteno u sudnicu Specijalnog suda u Beogradu.

Razlog su bezbednosni uslovi koje mogu biti obezbeđeni jedino u zgradi Specijalnog suda, a neophodni su zbog toga što je za danas zakazano svedočenje dečaka koji je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja i pritom ranio još šest osoba.

Budući da je u ovom procesu javnost isključena ni mediji neće moći da prisustvuju ovom ročištu, baš kao ni svim prethodnim do sad.

Maloletni K.K. će prvi put napustiti psihijatrijsku kliniku u kojoj se nalazi sve vreme od kada je počinio masovno ubistvo 3. maja 2023. i biće doveden u sudnicu kako bi svedočio u postupku protiv svojih roditelja i instruktora streljane u koju ga je, prema navodima Višeg javnog tužilaštva, odvodio otac da vežba pucanje na pokretnim metama.

Dečak je inače u julu prošle godine ispitivan kao svedok dok je istraga bila u toku. To svedočenje je trajalo više sati i obavljeno je putem video linka.

Inače u prethodnim danima tabloidi su objavljivali delove tog njegovog iskaza, zbog čega je u nedelju reagovao Viši javni tužilac u Beogradu i izdao obavezno uputstvo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu – da formira predmet i da utvrdi kako je došlo do „curenja“ tajnih podataka iz predmeta „Ribnikar“ u javnost, kao i da procesuira odgovorne.

Još uvek nije poznato da li će dečak koji je počinio masovno ubistvo stajati za sudskom govornicom ili će se nalaziti u maloj zatamnjenoj prostoriji koja se nalazi u okviru sudnice, a predviđena je za zaštićene svedoke kako ih učesnici u postupku ne bi prepoznali.

To će definitivno odlučiti sudija u ovom postupku pred sam početak ročišta.

Ukoliko dečak bude u izolovanoj prostoriji kroz zatamnjeno staklo moći će prvi put posle dužeg vremena da vidi svog oca koji je sve vreme u pritvoru, ali i majku kojoj je 11. oktobra 2023. odlukom Višeg suda u Beogradu određena zabrana prilaska i komuniciranja sa sinom, a koja je i dalje na snazi.

Oni pak, kao ni drugi učesnici u postupku – advokati, punomoćnici i oštećeni neće videti dečaka.

Naime, K.K. prema Zakoniku o krivičnom postupku (ZKP) može da odbije da svedoči, jer se sudi njegovim bliskim srodnicima. U tom slučaju ZKP propisuje i da se njegov raniji iskaz mora izdvojiti iz spisa predmeta kao nezakonit.

Podsetimo, u ovom postupku, osim roditelja dečaka Vladimira i Miljane Kecmanović i instruktora u klubu „Partizan“ Nemanje Marinkovića, bio je optužen i Ratko Ivanović predsednik tog streljačkog kluba.

Ivanović je bio optužen za davanje lažnog iskaza tokom istrage. On je tokom trajanja ovog postupka pred sudom negirao krivicu u junu 2024, a svega dve nedelje kasnije sklopio je sporazum sa Tužilaštvom.

Ipak priznao krivicu i osuđen je na pet meseci kućnog zatvora, iako je Tužilaštvo prvobitno predlagalo zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine za njega.

Za isto krivično delo optužen je i instruktor Marinković i za njega je predložena ista kazna.

Vladimira Kecmanovića, oca dečaka, Tužilaštvo tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti i traži kaznu od 12 godina zatvora za njega.

Majka dečaka, Miljana Kecmanović, optužena je za nedozvoljeno držanje oružja i municije i za nju Tužilaštvo traži dve i po godine zatvora.

U slučaju „Ribnikar“ u toku su jedan krivični i pet parničnih postupaka. Krivični je pokrenulo Više javno tužilaštvo u Beogradu, a parnične postupke pokrenule su oštećene porodice u masovnom ubistvu.