Moj grad

Jubilej OŠ „Heroj Ivan Muker”: Važnost obrazovanja kroz generacije

Foto: Aleksandar Antonijević

Foto: Aleksandar Antonijević

Osnovna škola „Heroj Ivan Muker” proslavila je 70 godina postojanja 7. oktobra u Smederevskoj Palanci. Kroz bogat program učenici, učitelji i učiteljice, predmetni nastavnici, ali i ostalo osoblje škole potrudili su se da gostima prikažu kako je to škola vremenom napredovala.

Ovaj jubilej započeo je kratkim skečom kroz koji je dočarana istorija škole kao i postignuća na koja je škola veoma ponosna. Kroz istoriju su nas vodili nova nastavnica matematike i direktor koji je koleginici objasnio značaj same škole za Smederevsku Palanku. Škola je nastala davne 1954. godine, a ime je dobila po Ivanu Mukeru, heroju koji se borio za slobodu Smederevske Palanke u toku Drugog svetskog rata. Godinama je rasla i razvijala se, a kako je rečeno, u zlatnom periodu imala je 150 učenika po generaciji. Ono što izdvaja ovu školu od drugih jeste i postojanje odeljenja za decu kojima je potrebna dodatna podrška, ali i profesionalni kadar obučen specijalno za rad sa njima.

Tokom ove proslave naznačene su i razlike između generacija. Pre svega, akcenat je bio na metodama edukcije koje su se ranije koristile i izraženu strogoću nastavnog osoblja koja danas više nije prisutna. Takođe, bilo je reči i o modernim izumima i sredstivima koji danas umnogome olakšavaju savladavanje gradiva i omogućavaju mladima da nauče nove stvari. Tako je globus zamenjen digitalnim mapama, računaljka kalkulatorom, ali dečje muke su ipak ostale iste, ili barem slične. U nastavku je odan omaž tradiciji kroz popularne narodne igre, a nasuprot tome posetioci su mogli da uživaju u izvedbi sekcije za ritmičku gimnastiku.

Poseban deo bio je posvećen i dečjim pravima kao i značajnoj ulozi nežnosti, finoće i strpljenja u uspešnom vaspitanju dece.

Sama proslava 70 godina postojanja OŠ „Heroj Ivan Muker” bila je upotpunjena i muzičkim programom.

Ovaj jubilej nije bio samo prilika za podsećanje na prošlost, već i prilika da se osvetli značaj obrazovanja u zajednici, podsetnik da ono što je drugačije nije nužno loše a i istovremeno je naglašena važnost i uloga mladih u stvaranju pozitivnih promena.

Piše Aleksandar Antonijević, dopisnik Boom93 iz Smederevske Palanke