Moj grad

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Imunizacija protiv sezonskog gripa zvanično je počela od ponedeljka 7. oktobra.

U požarevački Dom zdravlja stiglo je 1960 doza holandskih četvorovalentne vakcina i 40 doza Torlakovih trovalentnih vakcina.

Prioritet u vakcinaciji protiv sezonskog gripa imaju trudnice, osobe sa hroničnim bolestima pluća i srca, malignim oboljenjim, kao i zdravstveni radnici i oni koji su smešteni ili zaposleni u socijalno-zdravstvenim ustanovama.

"Od ponedeljka svi građani mogu da se jave svom izabranom lekaru i nakon pregleda da se vakcinušu. Sve osobe koje su u posebnom riziku, imaju hronična oboljenja, osobe koje su na terapiji malignih bolesti i koje imaju bilo koje druge hronične zdravstvene tegobe potrebno je da se opredele i dođu na vakcinaciju u Dom zdravlja. Potrebno je da se građani jave svom izabranom lekaru", navodi za Boom93 direktor Doma zdravlja, Dejan Milenković.

Pacijenti se mogu vakcinisati svakim radnim danom u Opštoj službi, Medicini rada, dečijem i školskom dispanzeru, kao i u ogranku Doma zdravlja Kostolac, kod svojih izabranih lekara.

Nakon primanja vakcine, imunitet se stvara nakon dve nedelje, a vakcina štiti građane od virusa gripa A i B od šest meseci do godinu dana.

Vakcina ne može apsolutno da zaštiti osobu koja je primila od virus gripa, ali će osigurati da ukoliko dođe u kontakt sa gripom i razboli se, da to bude blaža forma bolesti i bez komplikacija.