Politika

Miščević sa predsednicima pregovaračkih grupa o pitanjima iz pregovora o pristupanju EU

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević održala je sastanak sa predsednicima pregovaračkih grupa, sa kojima je razgovarala o sprovođenju Reformske agende Srbije, pripremi za usvajanje Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina 2024-2027, kao i o drugim pitanjima iz pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Kako je na sastanku rečeno, dalja procedura u Evropskoj uniji predviđa da Komitet za IPA, u kojem su predstavljene sve države članice EU, usvoji Reformsku agendu, nakon čega će biti doneta i Odluka o sprovođenju Evropske komisije.

Do kraja godine Srbija treba sa EU da usaglasi i da ratifikuje u Narodnoj skupštini i dva finansijska instrumenta, koji će biti sastavni deo Plana rasta. Njihovom ratifikacijom postavlja se pravni osnov da Srbija povuče sredstva namenjena našoj državi kao predfinansiranje, saopštilo je Ministarstvo.

Za Srbiju bi, prema metodologiji Evropske komisije, ta prva tranša trebalo da bude 112 miliona evra, od ukupno 1,58 milijardi evra, koliko će biti na raspolaganju do kraja 2027. godine, odnosno u naredne nešto više od tri godine, ukoliko Srbija ostvari sve što je Reformskom agendom predviđeno.

Na sastanku je ocenjeno da postoji spremnost da sve institucije rade na realizaciji koraka kojima će se 98 indikatora navedenih u Reformskoj agendi sprovesti u predviđenim rokovima, uz poštovanje principa inkluzivnosti, odnosno uključivanja Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Govoreći o Nacionalnom programu za usvajanje pravnih tekovina 2024-2027, rečeno je da njegova priprema finalizirana i da se očekuje usvajanje u narednom periodu.

Predsedavajući pregovaračkih grupa izvestili su i o aktivnostima u pripremama za dostizanje prelaznih ili završnih merila u klasterima koji su već otvoreni ili merila za otvaranje u onima koji se spremaju za to, navodi se u saopštenju i dodaje da su sastanku prisustvovali i državni sekretari drugih ministarstava koja ne rukovode pregovaračkim grupama.