Moj grad

Zdravko Šotra: Lepo je što se Požarevac seća Slobodana Stojanovića (VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

U Galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu danas je predstavljena monografija “Mojih 500 glumaca” Zdravka Šotre. Pred sam događaj Zdravko Šotra je za Boom 93 podelio svoja sećanja na Slobodana Stojanovića i Milivoja Živanovića, a izneo je i šta je ono što je njemu bilo najvažnije u radu sa glumcima.

Predstavljanje knjige organizovano je u okviru manifestacije “Dani Slobodana Stojanovića”. Slobodan Stojanović napisao je scenario za legendarnu TV seriju “Više od igre”, koju je režirao Zdravko Šotra. Sarađivali su i na mnogim drugim ostvarenjima, kao što su “Siroče”, “Učitelj”, “Igmanski marš”. 

Zdravka Šotru pitali smo po čemu pamti Slobodana Stojanovića.

“To je bio jedan divan čovek, skroman u svemu, veoma darovit, ali čovek koji od toga svog dara nije pravio nikakvu famu. I što je Matija Bećković rekao, Slobodan Stojanović, kad bude vrlo slavan, za njega neće mnogo znati”, navodi Šotra. 

Foto: S. Lisac/Boom 93

Kako kaže, Stojanović je radio ozbiljno i dobro, ali nije se eksponirao. 

“Vrlo je lepo što se Požarevac seća Slobodana. To pozdravljam. I mi, njegovi prijatelji, gajimo  sećanje na njega jer je stvarno bio čovek za sećanje. I uman, i pametan, i darovit, i dobar čovek. To je bio Sloba Stojanović”. 

Foto: S. Lisac/Boom 93

Još jedan Požarevljanin sa kojim je Šotra sarađivao bio je Milivoje Živanović, koji je ostavio veliki trag u srpskom glumištu.

Imali ste prilike da radite so još jednim požarevljaninom koji ostavio veliki trag u srpskom glumištu, a to je Milivoje Živanović. 

“Milivoje je bio daleko iznad celog glumišta. Dešava se da, recimo, glumac izađe na scenu i da vi uopšte ne osećate ko je izašao. A Milivoj kad izađe na scenu, ništa ne progovori, a vi vidite da je izašla neka snaga, neka persona, neki đavo. I još kad počne da govori svoj tekst, to je bilo nešto čemu su se divili”, navodi Šotra. 

Knjiga “Mojih 500 glumaca”, koja je danas predstavljena pred Požarevljanima, sadrži detaljan popis dela, podeljenih uloga i dobijenih nagrada tokom 65 godina karijere Zdravka Šotre. Knjiga sadrži sećanja na glumačke veličine naše kinematografije.

Foto: S. Lisac/Boom93

 

Na pitanje šta je ono što mu je bilo najvažnije u radu sa glumcima, Šotrin odgovor je da znaju šta igraju, da ne preteruju u tome, da nađu finu veru, te da publika prepozna taj lik koji igraju.

Kompletan intervju pogledajte u VIDEU.

Učesnici na predstavljanju knjige pored samog autora bili Biljana Bošnjak Draganović, Ana Marija Simonović, urednice RTS izdavaštva, i Miloš Stojanović, zamenik direktora produkcije RTS-a.

Foto: S. Lisac/Boom 93
Foto: S. Lisac/Boom93

Projekat „Supermarket kulture” koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj medijski sadržaj ima za cilj da afirmiše teme iz umetnosti i kulture, a pogotovo u našoj lokalnoj sredini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.