Ekonomija

Projekat auto-puta do Rumunije za godinu dana „poskupeo“ tri puta

Foto: J. Jacić/Boom 93/Ilustracija

Foto: J. Jacić/Boom 93/Ilustracija

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ raspisalo je tender za idejni projekat sa studijom opravdanosti auto-puta E-70, konkretno za deonicu – Pančevo – Vršac – granica sa Rumunijom. Na Portalu javnih nabavki stoji da je procenjena vrednost ove usluge 600 miliona dinara, a uvidom u Portal javnih nabavki možemo videti da je predmet nabavke tri puta skuplji nego što su ga „Putevi“ prvobitno cenili.

Naime, tender pod istim nazivom objavljen je i sredinom novembra 2023. godine, ali je on ubrzo obustavljen sa objašnjenjem „da postoje dokazivi razlozi usled kojih je prestala potreba za predmetnom nabavkom, zbog čega se neće ponavljati u toku iste budžetske godine“, odnosno u narednih šest meseci, piše Nova ekonomija.

Tender koji je obustavljen u novembru i novi koji je sada objavljen su po svemu isti osim po procenjenoj vrednosti usluge – jer prošle godine procenjeno da će ova usluga koštati 180 miliona dinara, a sada se procenjuje da će koštati bar tri puta više, odnosno 600 miliona dinara.

Objašnjenje koje ništa ne pojašnjava

Na pitanje Nove ekonomije zbog čega je vrednost ove usluge u međuvremenu toliko uvećana, „Putevi Srbije“ su naveli da su kod procene vrednosti „uzeti u obzir ugovori koje je JP ‘Putevi Srbije’ ugovorilo u toku 2023. i 2024. godine za izradu slične tehničke dokumentacije“.

U kratkom odgovoru se dodaje i da je procenjena vrednost javne nabavke za uslugu izrade „Idejnog projekta sa Studijom opravdanosti auto-puta E-70, deonica: Pančevo – Vršac – granica sa Rumunijom“ „utvrđena na osnovu sprovedenog ispitivanja tržišta, u kojem su učestvovali relevantni pružaoci usluga za izradu ove vrste tehničkih dokumenata“.

Nije pojašnjeno koje firme bile predmet navedenog istraživanja tržišta.

Više pročitajte na LINKU.