Moj grad

Vojinović: Neće biti poskupljenja grejanja

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović izjavila je da Smederevo spremno dočekuje početak nove grejne sezone i da poskupljenja cena grejanja za korisnike tokom ove zime neće biti.

„U slučaju da dođe do nekih promena  u cenama na tržištu nafte, grad Smederevo će intervenisati prema JP „ Grejanje“ i korisnici usluga grejanja po tom pitanju mogu da budu bezbrižni. Imamo ugovore sa NIS-om i Jugopetrolom, zalihe su 4000 tona, što je generalno dovoljno za čitavu grejnu sezonu, posebno kada se ima u vidu da je tokom prošle zime potrošeno 3200 tona. U našim rezervoarima trenutno imamo 350 tona uskladištenog mazuta, a za nekoliko dana biće dopremljeno još 140 tona. Te količine obezbeđuju nesmetano grejanje za četiri do šest nedelja od početka sezone", rekla je gradonačelnica na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Kako se navodi na sajtu Grada Smedereva, gradonačelnica je navela da se tople probe sistema JP „ Grejanje“ očekuju 13. i 14. oktobra, ali, ukoliko bude potrebe, one će krenuti i ranije.

Grad Smederevo će sa osam hiljada dinara na početku grejne sezone pomoći i porodice koje su u stanju socijalne potrebe, ali i penzionere sa najnižim penzijama. Iz budžeta grada za te namene je opredeljeno 15 miliona dinara. Kako se navodi, prijave za ovu vrstu pomoći počele su 1. septembra.

Od 15. oktobra umesto dosadašnjeg grejanja na mazut, na gas će se grejati četiri smederevske škole: Gimnazija, Ekonomska i Tehnička škola kao i OŠ „ Branislav Nušić“. Ovih dana biće raspisana i nabavka za energetsku sanaciju vrtića „Hajdi“ u centru grada, koji će takođe dobiti kotao na gas.