Društvo

Opšti protest poljoprivrednika i u našem okrugu

Foto: Boom93/Sanja Lisac

Foto: Boom93/Sanja Lisac

Pet udruženja poljoprivrednika najavilo jeopšti protest širom Srbije 1. novembra, nezadovoljni činjenicom da Vlada, kako tvrde, ne poštuje dogovorene sporazume i ne demantuje glasine o mogućem smanjenju subvencija.

O protestu razgovarali smo sa Nedeljkom Savićem, predsednikom Udruženja poljoprivrednika "Stig".

Kako je rekao za naš medij, oni su jedni od poljoprivrednika koji su pokrenuli tu priču o protestu.

"Posle protesta subotičkih poljoprivrednika, pojavile su se glasine da će subvencije biti smanjene sa 17 000 na 10 000 dinara. Mi smo potpisali, imamo sporazum na papiru gde stoji jasno i glasno da će biti 17 000 dinara", rekao je Savić.

U saopštenju se podseća da je su sporazumu o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede potpisanog 22. jula između ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predstavnika pet Udruženja taksativno navedene mere podrške sa visinom subvencija i datumom isplate na koji se obavezala Vlada Republike Srbije da jedne strane i poljoprivredna udruženja sadruge strane.

"To treba da se raspiše 1. novembra. Mi čekamo da vidimo šta će se desiti i to stoji jasno u sporazumu. Ako to ne bude ispunjeno, mi smo prinuđeni na to protest", zaključio je Savić.

Cilj potpisivanja sporazuma je poboljšanje situacije u poljoprivredi, sagledavanje celokupne trenutne situacije i isplata osnovnih ukupnih subvencija od 35.000 dinara, dogovorenih na ranijim sastancima.

Saopštenje su potpisali Udruženje poljoprivrednika „Stig“ iz Požarevca,“Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Severni Banat“ iz Kikinde, Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja “ Adrani“ i Udruženje poljoprivrednika „Brestovački ratar“ iz Banatskog Brestovca.