Društvo

Kada i kojim sportom deca treba da se bave?

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

Bavljenje sportom u dečijem uzrastu posebno je važno za razvoj i poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja.

Prema podacima američkog Nacionalnog saveta za omladinu i sport od oko 74 miliona dece koliko seprocenjuje da oih ima u SAD, 60 miliona njih je registrovano u različitim sportskim klubovima.

Nema sumnje je da i mi želimo visoke cifre, jer je bavljenje sportom u dečijem uzrastu posebno važno za razvoj i poboljšanje kako fizičkog tako i mentalnog zdravlja, naročiito ako se bave timskim sportovima.

Uticaj sporta na rast i razvoj dece

Sport je veoma značajan u dečijem uzrastu. On podstiče pravilan razvoj koštano-mišićnog sistema kod dece, sprečava razvoj deformiteta, smanjuje procenat telesnih masti, povećava procenat mišićne mase, unapređuje snagu i izdržljivost, motoričke sposobnosti, kao i imunski sistem i kognitivne funkcije, kaže dr Marija Kostić Vučićeić, specijalista pedijatrije i doktor nauka u oblasti sportske ishrane, u emisiji dr Katarine Bajec „Zdravo misli“ na TV Nova.

„Za sport možemo reći da je to jedna neinvazivna, nefarmakološka procedura za unapređenje zdravlja.“, smatra doktorka.

Koliko sporta je dovoljno u dečijem uzrastu?
Doktorka kaže da je vrlo bitno da doziramo fizičku aktivnost, a to se radi na osnovu pola, uzrasta, zdravstvenog stanja deteta i sportske sposobnosti.

„Postoje generalne preporuke u kojim uzrastima se preporučuju koji sportovi. Svakako se okrećemo individualnom pristupu detetu“. navodi ona.

Doktorka kaže da deca u uzrastu od dve do pet godina treba da savladaju osnovne motoričke veštine. Preporučuje se trčanje, skakanje, bacanje i hvatanje, dok u uzrastu od šest do devet godina, kada se smatra da su savladane osnovne fizičke veštine, treba da savladaju one prelazne, tako da se savetuje plivanje, atletika, ples, početni fudbal, što znači samo tehnika, i zatim sportovi sa reketom – tenis i stoni tenis.

„U uzrastu od 10 do 12 godina deca su spremna da savladaju složene motoričke veštine, glavni akcenat je na taktici i strategiji, pa se preporučuju košarka, fudbal, odbojka, hokej na ledu. Od 13 godina, a to je najintezivniji period rasta i razvoja, kada nastupa i pubertet, za devojčice se savetuju, pored navedenih sportova, gimnastika i ples, a za dečake atletika, pre svega trčanje na 100 i 400 metara. Od 16 do 18 godina su dovoljno zreli da mogu da se bave sportom kojim žele“, objašnjava doktorka.

Na šta je važno obratiti pažnju kod deteta koje se bavi sportom?

Takmičarski duh i pobeda po svaku cenu su se iz profesionalnog sporta preneli u dečiji sport. Ranije taj takmičarski duh nije bio toliko prisutan u dečijem sportu i tada su se, kako su pokazala istraživanja, deca više bavila sportom.

Doktorka je mišljenja da danas deca preteruju, treniraju više sportova, treninzi su intezivni, deca se iscrpljuju. Što zbog nedostatka informacija ili ličnih ambicija, roditelji decu upisuju na više sportova, a deca za neke od njih nisu fizički sposobna.

„Tada dolazi do situacije da se dete povredi, popušta u školi, pospano je, neraspoloženo, brzo se umara na treningu, što utiče i na imunski sistem, pa se dete često razboljeva. Istraživanja su pokazala da takav stav odbija dete od sporta“, ističe doktorka i dodaje da je važno doziranje fizičke aktivnosti.