Moj grad

Retrospektiva: Kulturno leto

Foto: Jugoslav Todorović

Foto: Jugoslav Todorović

Ovog proleća, leta i početkom jeseni Planjani su uživali u nikad raznovrsnijem kulturno-zabavnom programu. Počevši od aprila i obeležavanja sto godina varošice pa sve do oktobra i gostovanja Mirjane Bobić Mojsilović, Velika Plana ugostila je puno glumaca, muzičara, slikara, književnika, KUD-ova, amaterskih i profesionalnih pozorišta i drugih poslenika u kulturi.

Etno dan, izložbe „Karavan umetnosti“ i „Sto godina varošice“, festival „Zlatna buklija“,  nastup grčkog ansambla „Ponti Polikastra“ i KUD-a „Ivo Lola Ribar“ iz Beograda uveličali su naše Dane opštine. Planinarski klub „Vrbica“ je po 21. put organizovao već tradicionalni „Pohod Karađorđevim stopama“.

U junu smo gledali  premijeru Omladinske scene Centra za kulturu „Masuka“ „Pričaj mi priču“ i premijeru Velike scene „Narod oće pre'stavu“.  Na Vartolomejskim danima u porti crkve nastupali su učenici planjanske Muzičke škole i seoski folklorni ansambli.  Osnovan je i održan prvi muzički festival „Biljka fest“ koji će se održavati u bašti Doma omladine i okupljati bendove iz cele Srbije.

Foto: Jugoslav Todorović

Kulturno leto u našem gradu otvorio je 31. Internacionalni Bike Show i nastup grupe Kerber, a od sredine jula pa sve do prvog septembra uživali smo u programu Letnje pozornice Velike Plane.

 Festival male eksperimentalne scene „MAEKS“, dvadeset peti po redu, okupio je glumce amatere iz nekoliko gradova i sela. U okviru manifestacije „U slavu velikog vožda“ otvorena je likovna kolonija „Pokajnica“ , a etno-duo „Kalem“ održao je koncert na platou ispred CZK „Masuka“.

Foto: Jugoslav Todorović

U Radovanjskom lugu održano je opelo na prvobitnom grobnom mestu Karađorđa Petrovića i odigrana istorijska drama „Crveno i zlatno“ u izvođenju glumaca iz Beograda.

Imali smo i nezaboravno kafansko veče pod zvezdama na novoizgrađenom platou sa Nemanjom Nikolićem, a nedelju dana kasnije koncert je održao i Željko Vasić.

Kabare „Naše veče“ Ivana Bosiljčića, kulinarska manifestacija „Ukus Velike Plane“ i koncert Marka Luisa doveli su nas do septembra i novih sadržaja.

Predstave „Omer i Merima“  Doma kulture Prijepolje i „Laž“ Beogradskog dramskog pozorišta izazvale su veliko interesovanje, a ništa manju, samo veseliju publiku nije imala ni dečija predstava „Tri praseta“ u izvođenju „Sanjališta“ iz Beograda. Zadnjeg dana septembra veče smo proveli sa Mirjanom Bobić Mojsilović i njenim proznim stihovima „Obećao si mi“.

Foto: Jugoslav Todorović

Između koncerata, kafane i pozorišnih predstava, u gradskoj biblioteci i galeriji CZK u Starom Selu prisustvovali smo predavanjima i tribinama  na razne istorijske teme, predstavljanjima novih književnih dela, izložbama likovnih radova kako dečijih tako i eminentnih umetnika. Trodnevni „Bioskop na zidu“ u Starom Selu podsetio nas je na stare crtane i igrane filmove.

Foto: Jugoslav Todorović

Bilo je tu i sportskih susreta, druženja uz Radovanjski kotlić, Letnjeg kampa za mlade iz dijaspore u Etno selu „Moravski konaci“, takmičenja seoskih folklora u Lozoviku.

Prvog oktobra završen je memorijalni konkurs „Filić-filmić“ za mlade stvaraoce kratkih filmova. Svečana dodela nagrada biće održana 15. oktobra u Sali CZK „Masuka“. 

Sudeći po najavama iz CZK i Turističke organizacije, bogat program nas očekuje i do kraja godine, ali o tome u nekom drugom tekstu.

Piše Biljana Marjanović, dopisnica Boom93 iz Velike Plane