Moj grad

Ulica u Busijama dobija novi trotoar i izgradnju biciklističke staze

Foto: Jovana Todić Đurđević

Foto: Jovana Todić Đurđević

Javno komunalno preduzeće "Parking servis" dodelilo je ugovor za rehabilitaciju kolovoza i trotoara u Ulici 6. lička divizija. Ugovor je dodeljen grupi ponuđača koju čine firme “Geo Line” iz Petrovca na Mlavi, “Grad put” iz Loznice, “Izgradnja puteva” iz Požarevca i “San put” iz Šapina. Vrednost ugovora iznosi 106,2 miliona dinara sa porezima.

Na javnu nabavu pristigle su dve ponude, procenjena vrednost radova bila 96,7 miliona dinara bez PDV-a. Radovi će trajati dve godine, a za materijal i opremu planirano je vreme od jedne godine. Prva faza rehabilitacije obuhvata deonicu od ulice Moše Pijade do Osnovne škole Desanka Maksimović, gde će se izvršiti sveobuhvatna zamena kolovoza i trotoara.

Asfaltna traka na ovom potezu je u lošem stanju, a trotoari su neravni, što stvara opasnost za pešake i bicikliste. Pored toga, planira se izmeštanje bandera i izgradnja biciklističke staze širine 1,50 m. Takođe, u zoni Osnovne škole biće napravljen parking sa uporednim parking mestima.

Jedan od ključnih delova projekta uključuje i uklanjanje drvoreda koji se nalazi između ulice Narodnog fronta i ulice Sedam sekretara SKOJ-a. Biće zasađen novi drvored kako bi korenov sistem bio usklađen sa podzemnim i nadzemnim instalacijama.

Ova rehabilitacija dolazi nakon prethodnog zastoja u postupku javne nabavke, kada je ugovor dodeljen drugim ponuđačima, ali je jedan od njih podneo žalbu. Grad Požarevac je tada bio primoran da obustavi aktivnosti do donošenja konačne odluke Republičke komisije za zaštitu prava ponuđača.

U cilju unapređenja saobraćajne infrastrukture i povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, ovaj projekat bi trebalo da donese benefite građanima u ovom delu grada.