Moj grad

DRI: Dom za lica ometena u razvoju premašuje dozvoljene smeštajne kapacitete

Državna revizorska institucija podnela je izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja Doma za decu i lica ometena u razvoju “Dr Nikola Šumenković” iz Stamnice kod Petrovca na Mlavi.

Prema ovom izveštaju, između ostalog, Dom “Dr Nikola Šumenković” je od 2016. godine tražio licencu za pružanje usluga socijalne zaštite, ali je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nikada nije odobrilo.

U skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, sve organizacije koje pružaju domske usluge moraju imati licencu. Međutim, Dom za decu i lica ometena u razvoju je, i pored toga što nema licencu, nastavio da pruža usluge.

Dodatno, prema zakonskim propisima, kapaciteti domova su strogo ograničeni – do 100 korisnika za domove za odrasle i do 50 za domove za decu i mlade.

Ipak, Uredbom o mreži ustanova socijalne zaštite, Domu „Dr Nikola Šumenković“ je dodeljen kapacitet od čak 450 korisnika, у две радне јединице и то: за децу и младе 250 корисника и за одрасле 200 корисника. što je više nego što zakon dozvoljava.

Ova situacija postavlja pitanja o sigurnosti i kvalitetu usluga koje se pružaju najranjivijim grupama.