Politika

Vučić: Turska najveći igrač na Balkanu, trudimo se da gradimo prijateljske odnose

FOTO: Boom93/S.Lisac

FOTO: Boom93/S.Lisac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija "trudi" da gradi prijateljske odnose s Turskom kao "najvećim igračem na Balkanu" i "važnom političkom i ekonomskom silom" na evroazijskom i svetskom planu.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom u Beogradu rekao da je trgovinska razmena dve zemlje "usedmostručena" prethodnih godina i da je u prvih osam meseci ove godine vrednost te razmene skoro dve milijarde evra. 

"Do kraja godine završićemo na nešto više od 2,6 milijardi evra a cilj je da dostignemo razmenu od pet milijardi", kazao je Vučić u Palati Srbija. 

On je kazao da je zahvalan turskom predsedniku, koga je nazvao "prijateljem", što je "uvek izražavao dobru volju" da poseti Srbiju. ;

"Govorili smo o geopolitičkim temama i problemima s kojima se naše dve zemlje suočavaju pojedinačno a ponekad i zajedno. Razgovarali smo i o odnosima koje naše zemlje imaju s EU i o odnosu EU prema Srbiji i Turskoj. Verujem da će značajnu korist od ovih razgovara imati i Srbija i njeni građani", rekao je Vučić koji je više puta tokom obraćanja Tursku nazvao "Turkije" što je naziv, koji su na inicijativu Erdogana, i UN 2022. godine prihvatile kao zvaničan.

Dodao je da je sa Erdoganom razgovarao o situaciji na Balkanu, posebno u BiH i o podršci Srbije teritorijalnom integritetu BiH ali i Republike Srpske unutar BiH. 

"Zahvalan sam Turskoj na razumevanju, što su hteli da nas čuju. Suština svih naših razgovora tiče se očuvanja mira i stabilnosti jer su i povećanje razmene i ekonomski napredak mogući samo kad imate mir i stabilnost. Mi s našim turskim partnerima razgovaramo o tome sve vreme. Čak i kad nismo bili potpuno saglasni po nekim pitanjima, mogli smo otvoreno da razgovaramo", rekao je Vučić. 

Po njegovim rečima, predsednik Turske je izneo "mnogo ideja" kako da se trajno očuva mir na Balkanu. 

"U skladu s tim ćemo pokušati da širimo i pokazujemo nešto drugačije signale i prema BiH i obrnuto jer želimo da garantujemo sigurnost i mir onima koji dolaze posle nas. Turska je najveći igrač na Balkanu i očekujemo njihovu podršku u svim tim procesima", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da su Turci najbrojniji turisti u Srbiji a da se do kraja godine očekuje oko 360.000 srpskih turista u Turskoj.

"Saradnja mora da raste u svim sferama, zahvalan sam turskim investitorima zahvaljujući kojima neka mesta u Srbiji bukvalno opstaju", kazao je Vučić i dodao da je na sastanku s Erdoganom dogovoreno unapređenje saradnje u oblasti vojnih industrija.

Vučić je rekao i da Srbija "visoko ceni" politiku predsednika Turske koji, po njegovim rečima, vodi nezavisnu, suverenu politiku u interesu građana te zemlje.

"Mi smo mnogo puta manji od Turske ali se trudimo da vodimo politiku u interesu građana Srbije", kazao je Vučić.

Erdogan: Srbija i Turska će blisko sarađivati u namenskoj industriji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Srbija i Turska blisko sarađivati u oblasti namenske industrije te da to niko ne treba da dovodi u pitanje.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da bi tuski dronovi mogli biti "jedan od osnova saradnje u domenu namenske industrije" dve zemlje.

"Što se tiče zajedničkih koraka u domenu namenske industrije Srbija ima određene kapacitete, mi imamo određene kapacitete i kao prijateljske zemlje naše kapacitete možemo zajedno da razvijamo", rekao je Erdogan.

Ministri spoljnih poslova, odbrane i stručnaci iz namenske industrije dve strane, dodao je, dobili su naloge da počnu da rade na konkretnim projektima.

"Ima ljudi u svetu koji će blagonaklono gledati na našu saradnju i onih kojima se to neće sviđati, to je prirodno, ali budući da smo lideri, ove odluke treba suvereno da donosimo sa našim saradnicima", naveo je.

Turska i Srbija, rekao je Erdogan, raditi zajedno na očuvanju mira.