Zanimljivosti

Kad počinje zimsko računanje vremena

Ilustracija/Pixabay

Ilustracija/Pixabay

Iako je Evropska unija još pre nekoliko godina najavljivala da će ukinuti letnje i zimsko računanje vremena i usvojiti jedinstveno, to se još nije dogodilo.

U noći između 26. i 27. oktobra 2024, kazaljke na satu pomeramo jedan sat unazad, čime će se vratiti standardno srednjoevropsko vreme i završiti razdoblje letnjeg računanja vremena.

 U martu 2019. godine većina u Evropskom parlamentu izglasala je ukidanje sezonskog pomeranja sata nakon što je 84 procenata učesnika ankete izrazilo podršku toj ideji.

Dugoročno gledano, letnje računanje vremena nije donelo očekivane uštede. Iako se smanjuje potreba za večernjom rasvetom, energija potrebna u jutarnjim satima, posebno tokom prelaznih meseci poput aprila i oktobra, značajno se povećava zbog potrebe za grenjem domova. Tako se pokazalo da sada trošimo više energije nego pre.

Osim uštede energije, Nemačka je uvela letnje računanje vremena kako bi se uskladila sa susednim zemljama. Francuska i Italija su počele da primenjuju pomeranje kazaljki još 1966. i 1967. godine. Nemačka je tada, uz Dansku, bila poslednja država u tadašnjoj Evropskoj zajednici koja je usvojila ovu praksu. Na nivou Evropske unije, letnje računanje vremena standardizovano je 1996. godine, kada je odlučeno da će se kazaljke u celoj Evropi pomerati poslednjeg vikenda u martu i vraćati nazad poslednjeg vikenda u oktobru.