Društvo

Ove nedelje bez preventivnih pregleda

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Ove nedelje neće biti organozovanih besplatnih preventivnih pregleda u Požarevcu.

Podsetimo, prethodnih nedelja organozovani su besplatni prevetnivni pregledi u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Preventivne preglede organizovali su Dom zdravlja Požarevac, kao i Opšta bolnica u Požarevcu.

Prošle nedelje, 6. oktobra, svi koji su bili mogli su da obave kompletan pregled, izmere krvni pritisak i urade EKG.

U laboratoriji su mogli da odrede nivo šećera u krvi, tumor markere CEA, CA 19-9 i AFP, za muškarce starije od 40 godina - PSA, kao i da urade analizu prosečnog nivoa šećera u krvi - glikolizirani hemoglobin. 

U okviru ove akcije građanima  je bilo omogućeno i da prime sezonsku vakcinu protiv gripa. Vakcinacija protiv gripa u domovima zdravlja zvanično je počela u ponedeljak, 7. oktobra.

Prethodnih nedelja, građani su mogli da urade sistematski pregled kod odraslih, ali i kod dece, ultrazvučni pregled abdomena odraslih, laboratorijske analize, preventivni pregledi odraslih ( koje ukljčuju auskultacija srca, pluća , pregled abdomena, merenje TA, EKG.) Laboratorijske analize: KKS i glikemija. Tumor markere: CEA, AFP, Ca 19-9, muškarcima starijim od 40 godina PSA. Hormoni štitaste žlezde T3, T4, TSH.

Podsetimo, bili su i stomatološki preventivni pregledi gde su građani mogli bez zakazivanja i bez zdravstvenog osiguranja da odu na pregled kod stomatologa.

Boom 93 je ispitao odziv građana na besplatne preventivne preglede, a iz Doma zdravlja svake nedelje su isticali da je interesovanje bilo izuzetno dobro. Nakon svake akcije, broj pregledanih građana pokazao je visoku svest o značaju ovih pregleda.