Moj grad

Smanjen prinos kupusa zbog suše: Kakva je situacija na pijaci u gradu? (VIDEO)

Foto: A. Stepanović/Boom93

Foto: A. Stepanović/Boom93

Cena kupusa na pijacama u Srbiji dostigla je 120 dinara. Obišli smo Pijacu „Krug“ i pitali prodavce kako se kreću cene, kakav je kvalitet ovogodišnjeg prinosa i kako su zadovoljni prodajom.

Prema rečima prodavaca, cene se kreću u opsegu od 100 do 120 dinara po kilogramu, dok se kupus malo lošijeg kvaliteta može naći i po ceni od 90 dinara.

Kako kažu, zbog suše ovog leta prinos kupusa je smanjen i teže se nalazi na tržištu, što je razlog poskupljenja. Ipak, suša nije uticala na kvalitet.

Šta su prodavci rekli za Boom 93 pogledajte u VIDEU.

Obišli smo i nekoliko marketa u gradu kako bismo proverili kako se u njima kreću cene ovog povrća.

Foto: A. Stepanović/Boom93

U marketima koje smo obišli kupus se može naći po ceni od 90, 99 ili 110 dinara po kilogramu, a podaci sa sajta Cenoteka pokazuju da se može naći i po jeftinijim cenama – od 70 ili 80 dinara po kilogramu.

Foto: A. Stepanović/Boom93
Foto: A. Stepanović/Boom93

Podsetimo, kako je pisao Danas, cene kupusa rastu u regionu. U susednoj Hrvatskoj kilogram kupusa na pijacama je dostigao cenu, u proseku, od gotovo dva evra – što je oko 234 dinara. U Srbiji je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najskuplji kilogram, u drugoj polovini septembra, dostizao 150 dinara, i to u Beogradu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici.