Da li će prosvetari u gradu upisivati ocene „odličan 5“ svakom učeniku?

Foto: Boom93 / T.Spasojević

Foto: Boom93 / T.Spasojević

Vlada i Narodna skupština nisu ispunili zahteve belog štrajka do 13. oktobra, članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) započinju danas njegovu drugu fazu upisivanjem ocene „odličan 5“ svakom učeniku, saopštio je taj sindikat.

“Ta petica, ukoliko zahtevi belog štrajka ne budu usvojeni ni do kraja polugodišta, biće osnov za zaključivanje ocena „odličan 5“, bez obzira na sve druge ocene koje će se davati prema objektivnim kriterijumima, na uobičajene načine”, navode iz NSPRS.

Boom 93 kontaktirao je Dragana Kostića, predsednika Sindikata obrazovanja Požarevac, kako bismo saznali da li će se ovo primenjivati i u školama u Požarevcu.

"Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije su nereprezentativni sindikati i oni su to tako odlučili. Mi, reprezentativni sindikati, dogovorili smo se da do kraja nedelje se dogovorimo kako će dalje teći naše aktivnosti", rekao je Kostić za Boom 93. 

Članovi četiri reprezentativna sindikata, koji su 2. oktobra obustavili rad, odbili su da učestvuju u akciji Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) i svim učenicima upišu ocenu „odličan 5“.

Mirjana Gašić, portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika, kazala je za N1 da reprezentativni sindikati nisu za „beli štrajk“ i ovu meru i to iz više razloga.

Kako je ocenila, na taj način biće oštećeni najbolji učenici i izjednačeni sa onima koji ne zaslužuju najbolje ocene.

„Oštetićemo najbolje đake, a to nam nije namera. Hoćemo da im pomognemo, a ne da ih izjednačimo“, istakla je Gašić.

Drugi razlog zašto se reprezentativni sindikati protive peticama za sve je što smatraju da će mera pogoditi samo roditelje učenika mlađih razreda.

Zahtevi belog štrajka su da se odgovarajućim izmenama zakona i pratećih propisa unapredi bezbednost u školama tako što će se nastavnicima garantovati efikasnija pravna zaštita od napada, omogućiti im da učenike koji se izrazito neprimereno ponašaju bez odlaganja suspenduju sa časa i nastave, kao i ukidanje anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji.

Dodaju da poželjne ocene nisu uzrok, ali jesu najčešći povod za napade na nastavnike