Moj grad

Budžet Grada veći od 5 milijardi: Šta dobijaju učenici?

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Većina opština u okrugu iz svojih budžeta izdvaja određena sredstva za besplatne udžbenike učenicima u pojedinim razredima, dok za sada Grad Požarevac nema ovakvih izdvajanja u svom budžetu za učenike na svojoj teritoriji.

Kako je Boom93 ranije pisao, Lokalni savet roditelja u februaru je održao sednicu na kojoj je pokrenuta inicijativa da se obezbede besplatni udžbenici koje bi Grad Požarevac finansirao.

Inicijativu su jednoglasno podržali i direktori osnovnih škola u Požarevcu. Doneta je i odluka da se formira Tim za saradnju sa lokalnom samoupravom, kako bi inicijativu o besplatnim udžbenicima predstavili gradonačelniku Grada Požarevca.

Ispred tima za saradnju sa lokalnom samoupravom i dosadašnja predsednica Lokalnog saveta roditelja Ana Budimirović Kićanović rekla je da je  doneta odluka da se inicira akcija kako bi se najzad ostvarilo pravo na besplatno obrazovanje.

“To besplatno obrazovanje može da se finansira iz budžeta Grada, a s obzirom na to da Grad Požarevac ima 5 milijardi dinara u budžetu, pravilnom preraspodelom sredstava moguće je i potrebno”.

Međutim, nakon mesec dana, u martu, tim za saradnju sa lokalnom samoupravom koji je formiran pri Lokalnom savetu roditelja u svom saopštenju za javnost je naveo da su se članovi lokalnog saveta jednoglasno složili da prioritet budu besplatni udžbenci, te su uputili zahtev da prisustvuju današnjoj sednici Skupštine Grada i obrazlože svoj predlog.

Zahteve su podneli za prijem kod gradonačelnika i predsednika Skupštine. Međutim, jedini odgovor su, kako navode, dobili od predsednika Skupštine, koji je zakazao sastanak  za 28. mart.

“Najljubaznije smo se zahvalili i ponovili da u zahtevu piše da smo želeli da obrazložimo molbu i da nema smisla 28. marta pričati o tome, da prisustvujemo sednici 22. marta. Trudili smo se da budemo maksimalno korektni i da nedvosmisleno izrazimo svrhu prijema i prisustva, upravo da neko ne bi pogrešno protumačio naše delovanje ili namere”, naveli su tada u saopštenju za javnost. 

Boom93 je u opštinama u okrugu proveravao da li učenici dobijaju besplatne udžbenike, koji su nabavljeni sredstvima iz budžeta tih lokalnih samouprava.

Malo Crniće: I ove godine besplatni udžbenici za sve osnovce

Jedina opština u okrugu koja svim učenicima osnovnih škola na svojoj teritoriji obežbeđuje besplatne udžbenike je Opština Malo Crniće, koja je sredstva obezbedila putem konkursa Ministarstva za brigu o porodici.

Podsetimo, Opština Malo Crniće je sa realizacijom mere dodele besplatnih kompleta udžbenika započela u školskoj 2023/2024. godini, a nastavak realizacije ove mere biće i u školskoj 2024/2025. godini.

Kučevo: Opština obezbeđuje besplatne udžbenike za prvake i petake

Opština Kučevo je prethodne godine besplatne udžbenike obezbedila za učenike prvog i petog razreda osnovnih škola na svojoj teritoriji.

Ovu praksu nastaviće i ove školske godine, uz trud da se naredne godine poveća broj razreda koji će imati pravo na besplatne udžbenike, potvrdio je za Boom93 predsednik ove opštine, Nenad Mikić.

Petrovac na Mlavi: Udžbenici za mlađe osnovce

Iz Opštine Petrovac na Mlavi navode da besplatne udžbenike opština iz svog budžeta obezbeđuje za mlađe osnovce, odnosno učenike od prvog do četvrtog razreda

U Velikom Gradištu, Žabarima i Golupcu besplatni udžbenici samo za prvake

U ove tri opštine besplatne udžbenike iz opštinskog budžeta za sada dobijaju učenici prvog razreda osnovnih škola.

Žagubica: Za sada besplatni udžbenici nisu mogući iz budžeta opštine

U Opštini Žagubica u budžetu nema dovoljno sredstava kako bi se obezbedili besplatni udbenici za učenike osnovnih škola, rekao je za Boom93 zamenik predsednika ove opštine, Predrag Ivković.

"Trenutno u budžetu nemao sredstva kojima bismo obezbedili besplatne udžbenike za osnovce, a ove godine nismo prošli na konkursu Ministarstva za brigu o porodici", rekao je Ivković.

Povodom ovih podataka iz opština u Braničevskom okrugu, ali i brojnih komentara roditelja na društvenim mrežama, kontaktirali smo gradonačelnika Sašu Pavlovića i pitali ga šta Grad Požarevac iz svog budžeta obezbeđuje za učenike povodom početka školske godine.

Iz informativne službe grada su insistirali da odgovor prenesemo u celosti.

"Budžet Grada Požarevca za 2024. godinu u ovom trenutku iznosi 5.209.116.263,00 dinara, od tih sredstava, sredstva za obrazovanje planirana su u iznosu od 975.250.776,00 dinara što čini 18,72% ukupnog budžeta Grada Požarevca za 2024 godinu. Ukupno za investicije u 2024. godini za osnovne i srednje škole planirano je oko 72 miliona dinara.

U Odluci o budžetu Grada Požarevca za 2024. godinu planirana su sredstva za osnovno obrazovanje u ukupnom iznosu od 182.707.911,00 dinara. Od toga za funkcionisanje škola u iznosu od 113.288.431,00 dinar, za pakete za „đake prvake“ u iznosu od 1.000.000,00 dinara, za učeničke nagrade (nagrade za ostvarene rezultate na takmičenjima) u iznosu od 3.000.000,00 dinara, za podsticaj mladim talentima u iznosu od 1.000.000,00 dinara, za nagrade za učenika generacije u iznosu od 1.000.000,00 dinara, za smeštaj učenika sa smetnjama u razvoju u iznosu od 3.000.000,00 dinara, za prevoz učenika u osnovnom obrazovanju u iznosu od 53.125.800,00 dinara, za prevoz učenika sa smetnjama u razvoju i njihovih pratilaca u iznosu od 1.500.000,00 dinara.

U Odluci o budžetu Grada Požarevca za 2024. godinu planirana su sredstva za srednje obrazovanje u ukupnom iznosu od 144.464.158,00 dinara. Od toga za funkcionisanje srednjih škola u iznosu od 105.521.070,00 dinara, za prevoz učenika u srednjem obrazovanje u iznosu od 7.762.500,00 dinara", navodi se u odgovoru koji smo dobili.

Iz priloženog odgovora može se zaključiti da ni u 2024. godini nisu planirani besplatni udžbenici za učenike na teritoriji grada Požarevca.