Društvo

Uzeo im novac za stan bez struje i pun prljavštine

U danu kada slepi i slabovidi obeležavaju Međunarodni dan belog štapa, simbola njihove nezavisnosti i nastojanja da se sami kreću, Hristina Momčilović i njen verenik se oporavljaju od stresa i opraštaju od novca bez kog su ostali pošto ih je stanodavac prevario – jer su slepi.

Hristina ima 31 godinu i pre nešto više od godinu dana doselila se u Beograd iz Kragujevca, zbog većih mogućnosti koje glavni grad pruža za samostalan život i kretanje slepih osoba. Tu je upoznala i svog sadašnjeg verenika, s kojim se odlučila na zajednički život.

Prvi veliki test na koji su naišli bio je pronalazak stana u kojem bi se skrasili.

Naime, kako je Hristina ispričala u razgovoru za N1, posle kratkotrajnog života u malom stanu u Zemunu poželeli su nešto veći prostor i javili se na oglas za stan koji se izdavao u Borči. Stanodavac je od početka bio upoznat da su oboje slepi i insistirao da dođu sami i upoznaju stan, iako su Hristina i njen verenik najavili da će s njima pomoći prijateljica.

Ipak, mladi par je popustio navaljivanju stanodavca koji je obećao da će ih sačekati na autobuskoj stanici i dovesti do lokacije, što je i učinio. Kada su stigli u stan, Hristina je mogla da zaključi da je prostran i da im odgovara, kao i cena.

U prostoru su se i dalje nalazile stvari vlasnika, ali u kojoj količini i u kakvom je sve stanju naša sagovornica nije znala, jer kako kaže, nije mogla da opipa baš sve podove. Vlasnik ih je tog dana obavestio da u spavaćoj sobi ne radi luster, ali da će doći to da popravi.

Dogovor o zakupu je „pao“ na licu mesta, par je dao depozit od 250 evra uz dogovor da stanodavac iseli svoje stvari do nedelje 6. oktobra i popravi luster u spavaćoj sobi.

Kada su se Hristina i njen verenik pojavili sa svojim stvarima dogovorenog datuma saznali su da vlasnikove stvari ne samo da nisu iznete, već da zbog loših instalacija svetlo ne radi ni u jednoj prostoriji.

Pokušaji da priključe lampe i druge uređaje u struju dovodio je do iskakanja osigurača, tako da je na kraju prestala da radi i struja u kupatilu, a oni ostali bez tople vode.

„U ponedeljak uveče, već izgladneli i izmučeni u tom stanu, sami, bez hrane i tople vode, došla je moja majka. Srela se s njim, jer je i on došao neposredno pre nje da navodno reši probleme. Doneo je još piva koje je ispijao i tako pripit nameštao i kvario osigurače. Majka mi je tada rekla da je stan deponija, prepun buba, njegovog đubreta i štroke i da moramo da odemo odatle“, priseća se sagovornica portala N1.

Vlasniku stana su poručili da se vrati ujutro s novcem koji su mu dali za depozit i prvu kiriju, ukupno 500 evra, a da će oni napustiti stan u kojem su sve ukupno proveli 40 sati.

Međutim, ujutro stanodavca nije bilo, nije odgovarao ni na pozive ni na poruke, a naša sagovornica je napustila neuslovan smeštaj. Ona i njen verenik ostali su ne samo bez novca, već i bez veš mašine koju su preselili, ali koju ne mogu da uzmu jer je stan zaključan, a vlasnik se ne javlja.

Više na LINKU: