Društvo

Koliko će nas koštati grejanje ove zime: Za topao stan treba i do 200.000 dinara

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Grejna sezona u Srbiji zvanično je počela danas, ali taj podatak važan je samo onima koji u kućama i stanovima imaju ugrađeno daljinsko grejanje. Ostali imaju tu prednost da mogu da se greju kad žele, mada je s obzirom na cene grejanja, možda bolje reći – kad mogu. Jer, prema podacima Agencije za energetiku, u zavisnosti od načina zagrevanja, topao stan u ovoj zimskoj sezoni prosečno domaćinstvo koštaće i do 200.000 dinara.

Upravo toliko moraće da plate oni koji se budu grejali na struju grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje i to je ubedljivo najskuplji način grejanja ove sezone.

Domaćinstva koja koriste TA peći imaće troškove od 81.700 dinara, ali samo ukoliko se za punjenje peći isključivo koristi jeftinija noćna struja. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose 113,6 hiljada dinara.

S druge strane, ove zime će se najjeftinije grejati domaćinstva koja koriste drva, čije su cene u odnosu na prethodnu grejnu sezonu pale za pet do sedam odsto, kako pokazuju podaci Agencije za eneregtiku Srbije. Dok je prošle godine grejanje na drva koštalo od 56.000 do 93.000 dinara, ove godine je primetno jeftinije.

Tako će u delovima Srbije u kojima se može nabaviti drvo po nižim cenama (na primer za 6.300 dinara po kubnom metru) domaćinstva koja imaju energetski efikasnije peći, morati da potroše oko 53.000 dinara za grejanje, dok će ona domaćinstva koja budu koristila skuplje ogrevno drvo imati račun za grejanje od oko 87.700 dinara.

Više na LINKU.