Film

Nastavak „Džokera“ mogao bi da na blagajnama izgubi od 150 do 200 miliona dolara

Foto: YouTube printscreen/Blitz Film Srbija

Foto: YouTube printscreen/Blitz Film Srbija

Nastavak hit filma "Džoker" loše prolazi na blagajnama.

Do sada je neobičan mjuzikl o Betmenovom zloglasnom neprijatelju zaradio 51,5 miliona dolara u SAD i 165 miliona dolara na globalnom nivou nakon dve nedelje od premijere, piše Varajeti (Variety). 

Poređenja radi, prvi „Džoker“ je zaradio 96,2 miliona dolara na domaćem tržištu i 248,4 miliona dolara na globalnom nakon tri dana prikazivanja.

Nastavak neće zaraditi ni približno toliko do kraja prikazivanja u bioskopima, a predviđa se da će prodaja karata stati na 65 miliona dolara u zemlji i 210 do 215 miliona dolara na globalnom nivou kada „Folie à Deux“ napusti veliko platno.

To je veliki problem jer „Džoker 2“ košta 200 miliona dolara za proizvodnju i otprilike 100 miliona dolara za marketing i distribuciju.

Ovim tempom, film se neće približiti ni blizu 450 miliona dolara potrebnih da se isplati njegovo stvaranje (prodaja ulaznica je podeljena između studija i vlasnika bioskopa).

Izvori iz Vorner Brosa kažu da će film dostići čak 375 miliona dolara.

Nakon što su kritičari i publika loše primili ovaj film, koji je dobio 33 dosto na Roten Tomejtos i retku ocenu „D“ na Sinemaskoru, to će biti jedan od najvećih filmskih neuspeha u godini.

Film će izgubiti 150 do 200 miliona dolara, prema procenama insajdera, kao i trojice rukovodilaca koji poznaju slične produkcije.

Jedan izvor Varajetija spekuliše da će film na kraju izgubiti i više od 200 miliona dolara, dok drugi veruje da bi šteta mogla biti bliža 125 miliona dolara.

„Sve procene anonimnih ‘insajdera’ ili ‘rukovodilaca’ su pogrešne i nastavljaju trend u kome se glasine prijavljuju kao činjenice. Film nastavlja da se prikazuje u bioskopima, ove nedelje stiže u Kinu, i nastaviće da zarađuje i nakon što se premesti na male ekrane“ , rekao je portparol Vorner Brosa.

Vorner Bros. može povratiti barem deo svoje investicije kada „Folie à Deux“ stigne na striming platforme 29. oktobra.

Ipak, njeni mali prihodi su šokantni kada se izme u obzir koliko je zaradio prvi deo – dobio je 335 miliona dolara u Severnoj Americi i 1,078 milijardi dolara širom sveta i u to vreme bio film sa najvećom zaradom u istoriji.

„Džoker“ je bio jedna od najprofitabilnijih adaptacija stripova ikada – iako je Vorner Bros morao da podeli bogatstvo sa dva kofinansijera.

Ali „Folie à Deux“ je već previše košta, delom zbog honorara reditelja Toda Filipsa i glumca Hoakina Feniksa, koji su obojica zaradili po 20 miliona dolara unapred, kao i Lejdi Gage, koja se pridružila timu za 12 miliona dolara.

Analitičari veruju da je Filips otuđio bazu obožavatelja DC-ja unoseći pesme i ples u nastavak, što je rezultiralo ogromnom razlikom u prodaji između prvog i drugog „Džokera“.

Dok je original bila mračna i jeziva drama koja je pozajmljena iz filmografije Martina Skorsezea, sledeće poglavlje je fantastični mjuzikl.

„Filmadžije treba pohvaliti što su zauzeli nekonvencionalan pristup u nastavku, dodajući i romansu i Lejdi Gagu. Ali ovaj put, nije uspelo“, rekao je analitičar David A. Gros.