Moj grad

Završen četvrti "Filić-Fillmić"

Foto: B. Marjanović/Boom 93

Foto: B. Marjanović/Boom 93

Sinoć, 15. oktobra, pred prepunom salom CZK “Masuka” u Velikoj Plani objavljena su imena dobitnika nagrada na ovogodišnjem memorijalnom festivalu mladih stvaralaca kratkog dokumentarnog filma “Filić-filmić”. Publika je bila u prilici da pogleda neke od nagrađenih filmova, kao i da glasa za najbolji od tri filma nominovana za nagradu publike.

Na otvaranju završne večeri festivala govorila je i Olivera Milošević, potpredsednica Udruženja novinara Srbije, a predstavio nam se i dobitnik specijalne nagrade za najmlađeg učesnika festivala Vukman Sulica koji je sa samo šest godina napravio filmić o fudbaleru Moši.

I ove godine na festival su pristigli radovi iz čitave Srbije, a stručni žiri je pažljivom selekcijom odabrao najbolje.

Foto: B. Marjanović/Boom 93

U kategoriji osnovaca prvo mesto odnela je OŠ “Radica Ranković” iz Lozovika sa filmićem “Profa”, a drugo OŠ “Branko Radičević” iz Negotina i njihova “Nastavnica Ema”.

Gimnazija u Čačku je osvojila prvo mesto u kategoriji srednjih škola sa ostvarenjem “Nada”, drugo mesto pripalo je Srednjoj školi Brus i filmiću “Čika Boža” a treće Drugoj kragujevačkoj gimnaziji sa filmićem “Jelena Tomašević”.

Foto: B. Marjanović/Boom 93Caption

Akademski filmski centar, Dom kulture Studentski grad iz Beograda i filmić “Tri godine, dva meseca i jedan dan” nosioci su prve nagrade u kategoriji studentskog filma, a druga nagrada pripala je Luki Jašćuru iz Šida i njegovom filmiću “Ilijanopolis”.

Nagradu publike ubedljivo je odneo filmić “Očevo pismo” Ekonomsko-tehničke škole iz Smedereva.

Foto: B. Marjanović/Boom 93

Pobednici su nagrađeni vrednim nagradama – kamera, dron, laptop, fotoaparat, ali je vrednija od nagrada činjenica da ovaj festival okuplja svake godine sve više mladih koji se bave filmskim stvaralaštvom i polako prerasta u događaj koji zauzima stalno mesto na kulturnoj mapi našeg grada.

Piše: Biljana Marjanović, dopisnica Boom 93 iz Velike Plane