Zanimljivosti

Kometa iznad Požarevca (FOTO)

FOTO: Nenad Petrović

FOTO: Nenad Petrović

Sinoć, malo pre 19 časova naš sugrađanin Nenad Petrović, koji prati pojave u svemiru, fotografisao je kometu iznad Požarevca. Kako kaže, reč je o kometi C/2023 A3.

C/2023 A3 (Sučinšan–ATLAS) je kometa iz Ortovog oblaka otkrivena od strane Opservatorije Ljubičaste planine u Kini 9. januara 2023. i nezavisno pronađena od strane sistema ATLAS Južne Afrike dana 22. februara 2023. 

FOTO: Nenad Petrović

Kometa je prošla perihel na udaljenosti od 0,39 AU (58 million km; 36 million mi) dana 27. septembra 2024. godine, kada je postala vidljiva golim okom, navodi se na sajtu Wikipedija.

"Trebalo bi da se udaljava sada, vidljiva je posle zalaska sunca na horizontu u pravcu zapada", rekao je sugrađanin.

FOTO: Nenad Petrović

Ova kometa biće vidljiva do 30. oktobra.

"Da će biti vidljiva znao sam još od njenog dolaska. Pratim vesti iz svemira", rekao je Petrović.

Kometu je pronašao Teri Lavdžoj u jutarnjem sumraku 11. septembra 2024, kada se nalazila u sazvežđu Sekstan, sa magnitudom 5,5. Kometa je uočena golim okom i fotografisana od strane astronauta Metjua Dominika na ISS-u 20. septembra, a pratio ga je njegov kolega astronaut Donald Petit dva dana kasnije.

Prvo posmatranje komete sa Zemlje golim okom zabeleženo je 23. septembra, sa procenjenom magnitudom komete od 3,3, dok je zabeleženo da je njen rep bio dugačak 2,5 stepeni kada je posmatran dvogledom. Kometa je 25. septembra dostigla magnitudu 3.

FOTO: Nenad Petrović

Tokom poslednje nedelje septembra videla se na zornom nebu, bolje vidljiva sa južne hemisfere, a predviđeno je da će se posvetliti do druge magnitude. Perihel se dogodio 27. septembra. Nakon toga se ponovo kretala u konjunkciji sa Suncem. Dana 9. oktobra 2024. kometa je bila udaljena 3,5 stepeni od Sunca. Pojavila se na večernjem nebu sredinom oktobra.

"Prošla je Sunce i tada, neposredno pre okreta oko Sunca je bila vidljiva na južnoj hemisferi, čini mi se. Sada kada je obišla oko Sunca i vraća se orbiti, vidljiva je kod nas. Od 18:50 do 19:10 bila je vidljiva kod nas", rekao je Petrović.

FOTO: Nenad Petrović