Moj grad

Problemi i izazovi Galerije Milene Pavlović Barili

Foto: M. N.

Foto: M. N.

Period od šest decenija rada Galerije Milene Pavlović Barilli koja je više puta menjala naziv i pravni status, obeležen je raznovrsnim programskim sadržajima i zanimljivim i kvalitetnim umetničkim manifestacijama. Od osnivanja Galerije do danas priređeno je više Mileninih reprezentativnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njena dela su izlagana i na velikim kolektivnim izložbama nadrealista u zemlji i inostranstvu.

Odlukom o izmeni i dopuni Odluke o osnivanju Fondacije "Milena Pavlović Barilli", donetoj na sednici SO Požarevac 28.februara 1997. godine, naziv Fondacije je promenjen, tako da pun naziv glasi  Fondacija Milenin dom-Galerija Milene Pavlović Barilli.
Istom Odlukom  imovini Fondacije su pridodate nepokretnosti i pokretnosti, koje su činile imovinsku masu Danice Pavlović Barilli.

„Fondacija Milenin dom-Galerija Milene Pavlović Barilli“  osnovana je u znak zahvalnosti i sećanja  na Milenu Pavlović Barilli uz poštovanje volje i želje njene majke, Danice Pavlović Barilli  da   imovinu koju je nasledila od svojih roditelja i umetnički fond svoje preminule kćeri daruje srpskom narodu, i da se ova zaostaština sačuva kao celina“.

(Čl. 1. STATUTA Fondacije Milenin dom-Galerija Milene Pavlović Barilli“)

Upravni odbor Milenine zadužbine, u čijem su sastavu bili ljudi koji su za života Milenine majke kontaktirali sa njom: Branko Ivošević, Slobodan Stojanović, Radmila Milović, Miodrag B. Protić,dr Lazar Trifunović, su svih proteklih godina radili na ispunjenju želje Milenine majke, Danice da se izvrši rekonstrukcija starog objekta i njegova fasada vrati u pređašnje stanje, a da se u slobodnom delu dvorišta izgradi aneks Galerije. Tako je Upravni odbor   08.maja 1997.godine doneo ODLUKU o pokretanju inicijative za izgradnju aneksa i rekonstrukciju najstarijeg dela objekta koji je bio lociran u zapadnom krilu zgrade na čijem je mestu, 1962. godine izgrađena,kao privremeno rešenje, velika izložbena sala.

Foto: M. N.

Osamnaestog novembra 2004. godine, Idejni projekat za izgradnju aneksa i rekonstrukciju starog objekta Galerije javno je predstavljen prisustvu velikog broja javnih i kulturnih radnika, posebno arhitekata i inženjera.

U toku 2005. godine na zahtev Odeljenja za urbanizam, urađen je i odobren Urbanistički projekat preparcelacije  kat.parcela 993/1 i 994/1.

Bez obzira što je Idejni projekat d.i.a. Dragana Drndarevića  dobio sva rešenja i javno promovisan, naprasno je, imenovanjem nove uprave, 2016. godine, pokrenuta nova inicijativa za izgradnju aneksa i rekonstrukciju starog dela objekta „Stojančićeve kuće“. Statut Fondacije se ponovo menja i u Milenin Dom dolazi  nova upravnica. Bez konsultacije sa kustosom,istoričarem umetnosti, opštinska komisija pripremila je projektni zadatak, objavljena je javna nabavka,posle koje se, kao jedini ponuđač javlja preduzeće iz Beograda "CEP" i sa njim zaključuje Ugovor za izradu projekta u visini od 4.000.000,oo dinara. No, na javnoj raspravi, marta meseca,Komisija je projekat odbacila. Ipak, upravnica je preduzeću CEP izvršila uplatu 50% od naznačenog iznosa, iako projekat nije verifikovan.
 

Međutim, dana 18.6.2019.godine  u sastavu DOKUMENTACIJE objavljene na Portalu Grada Požarevca pojavljuje se tzv.„novi“ „Projektni zadatak. Potom, Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture, 21.6.2019.godine, a po zahtevu (pismenom,usmenom?) Fondacije Milenin dom-Galerija Milene Pavlović Barilli, daje MIŠLjENjE br. 42/7-2019.godine, kojim smatra da su predmetnim urbanističkim projektom ispoštovani uslovi definisani u Rešenju o utvrđivanju Uslova čuvanja,održavanja i korišćenja za potrebe izrade Urbanističkog projekta za adaptaciju,REKONSTRUKCIJU i dogradnju objekta „Milena Pavlović Barili“ u Požarevcu.
 
Posle objavljene Peticije i brojnih primedbi stručnjaka iz cele Srbije, četiri godine se nije ništa govorilo ni pisalo o Projektu rekonstrukcije Galerije.

No,februara ove godine, na portalu gradonačelnika grada Požarevca, pojavljuje se tekst kojim se aktuelizuje Projekat Centra za urbano planiranje,CEP iz Beograda iz 2019.godine sa malim izmenama.

Foto: M. N.

Struka se ne poštuje,kao ni testamentarno zaveštanje Milenine majke.

Postavlja se pitanje: ŠTA JE ISPOŠTOVANO SA STANOVIŠTA ZAŠTITE NEPOKRETNIH KULTURNIH DOBARA, ako se gradi objekat koji ni po čemu neće poštovati urbanističko-arhitektonsku lokaciju i celinu istočnog dela ulice dr Voje Dulića sa kompleksom objekata sa kraja 19.i početka 20.veka? 

Hoćemo li da zbrišemo sve i uspomene i poštovanje prema dobročinitelju i da pravimo strogo simetrične fontane i staklene fasade koje nemaju ni intimu ni toplinu starog Doma.

Piše Jelica Milojković

"Ovaj tekst deo je projekta "Zaustavimo zastakljivanje Galerije" u okviru programa "Snaga aktivizma" i ne odražava nužno stavove medija na kome je medijski prostor zakupljen.