Moj grad

Simulacija spasavanja povređenih u saobraćajnoj nesreći kao važna lekcija za mlade (VIDEO)

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

U dvorištu Politehničke škole održana je pokazna vežba spasavanja povređenih u saobraćajnoj nesreći.

Vežbu su izveli Vatrogasno-spasilačka jedinica Požarevac, Dobrovoljno vatrogasno društvo Požarevac, Hitna pomoć i Crveni krst Požarevac.

“Ta vežba ima više ciljeva. Prvi je da sve ove službe pokažu svoju spremnost reagovanja u takvim situacijama, a drugi i sigurno važniji cilj je da naši učenici vide kakve posledice mogu nastati usled nepažnje u saobraćaju”, rekao je direktor Politehničke škole Požarevac Darko Radovanović.

Foto: J. Milenković/Boom93

Prema njegovim rečima, iako učenike često nazivaju decom, to više nisu deca, već mladi ljudi koji će uskoro biti aktivni učesnici u saobraćaju.

“S obzirom na to da smo mi i saobraćajna škola i da neki od njih već imaju dozvole, drugi, bitniji cilj je da se kod njih probudi svest, šta znači savesno i odgovorno učešće u saobraćaju, kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija”, rekao je Radovanović.

Foto: J. Milenković/Boom93

U demonstraciji je simuliran sudar dva vozila, u kome je došlo do povređivanja učesnika. Na lice mesta dolazi Vatrogasno-spasilačka jedinica koja vrši izviđanje, izvlači povređene i radi sa hidrauličnim razvalnim alatom na oslobađanju ljudi, odnosno povređenih iz putičkog vozila, a zatim povređene zbrinjvanja Hitna medicinska pomoć.

O važnosti ovakvih vežbi i edukacije o saobraćaju svedoči i činjenica da je broj poginulih u saobraćajnim nesrećama među mladima ove godine porastao za trećinu

Foto: J. Milenković/Boom93

Direktor Darko Radovianović je naglasio da sa Vatrogasno-spasilačkom jedinicom, Dobrovoljnim vatragosnim društvom, Hitnom pomoći i Crvenim krstom Politehnička škola ima jako dobru saradnju. 

Kako je najavio Darko Radovanović, u Fiskulturnoj sali Poliltehničke škole će 24. oktobra, od 9 do 15 časova, Crveni krst organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija je pre svega namenjena učenicima i nastavnicima ove škole, ali je otvorena i za sve sugrađane koji su zdravi i spremni da daju krv.

Foto: J. Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom93
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radio Boom93 (@radioboom93)