Moj grad

Nema više objekta Jagodinske pivare u Požarevcu (FOTO)

Srušen je objekat Jagodinske pivare u Njegoševoj ulici. To je bio jedan od ukupno 40 objekata, odnosno skladišta ove firme koja je bila u stečaju. Na mestu ovog lokala izgradiće se zgrada, saznaje Boom 93.

Jagodinska pivara koja je bila u stečaju od 2016. godine, prodata je 2019. godine  preduzeću “X- trade” za oko 420.000 evra. Ova firma postala je vlasnik  više od 40 objekata na parceli od 4,6 hektara u Jagodini, ali i skladišta u Nišu, Kruševcu i Požarevcu, opreme pivare i potraživanja, pisao je ranije Insajder.

Pivara je već jednom privatizovana i to otkupom akcija na berzi u avgustu 2005. kada je većinski paket kupio konzorcijum koji su činili "Pan bir" iz Novog Sada i slovenački "Infond holding - Finančna dužba" iz Maribora. Ugovorom o privatizaciji konzorcijum se obavezao da će u preduzeće investirati 4,48 miliona evra tokom pet godina, kao i da će radnicima koji budu proglašeni tehnološkim viškom isplatiti otpremnine u iznosu od 200 evra po godini radnog staža.

Krajem 2006. Ugovor o prodaji Jagodinske pivare je poništen zbog kršenja odredbi Ugovora i, kako je tada saopšteno, zbog nemogućnosti većinskog akcionara da upravlja Društvom.

Nakon toga, Pivara, čiji je većinski vlasnik postala država sa 65 odsto akcija, dok su ostatak akcija držali radnici poslovala je sve do otvaranja stečaja koje je pokrenula Agenciji za privatizaciju 2016. zbog blokade računa i trajne nesposobnosti plaćanja.

Podsetimo, Jagodinska pivara je osnovana 1852. godine i jedno je od najstarijih privrednih preduzeća u Srbiji. Pre uvođenja stečaja, pre dve godine, u pivari je radilo 145 radnika i svi su se prjavili za dobrovoljni odlazak, uz socijalni program.

Caption