Društvo

Stiže košava i žuti meteoalarm

Od danas počinje da duva košava, i duvaće narednih pet do sedam dana. Mogući su jaki do olujni udari, naročito u košavskom području. Za danas je u Banatu i Pomoravlju aktiviran žuti meteoalarm.

Košava duva kada se uspostavi razlika u vazdušnom pristiku izmedu istoka i zapda. Naime, iznad severoistočne Evrope je vazdušni pritisak visok, a iznad Mediterana nizak. Tada vetrovi duvaju dikretno preko Balkana, a zbog orografije, vetar se niz planinu spušta kao hladna košava, koja duva uz dolinu Dunava.

Jutros je vreme delimično oblačno i sveže, u celoj Srbiji je temperatura ispod 10 stepeni, a najhladnije je na Kopaoniku gde ima svega dva stepena iznad nule. Danas će vreme biti delimično oblačno, uz više sunca na severu i istoku, a više oblaka na jugu i zapadu Srbije. U okolini Valjeva, Loznice, Požege i Užica je danas moguća i slaba kiša. Ono što će obeležiti vreme jeste vetar, biće vrlo vetrovito, uz umeren do olujni jugoistični i južni vetar. Najjači udari se očekuju u košavskom području. Maksimalna temperatura od 17 do 20.

Vetrovito ostaje do nedelje. Najjači udari košave se očekuju u petak, moguće je i preko 70 kilometara na čas. Bez kiše narednih dana, biće delimično oblačno uz sunačne periode i uz temperaturu ispod 20 stepeni. Stabilno vreme i sledeće sedmice. Zahlađenje i padavine se naziru tek krajem meseca.