Ekonomija

Vučić: Očekuje se dolazak u Srbiju novih japanskih investitora

FOTO: Boom93/S.Lisac

FOTO: Boom93/S.Lisac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da japanske kompanije učestvuju u veoma značajnim projektima i poslovima u Srbiji i da se očekuje dolazak još većeg broja investitora iz te zemlje.

"Počastvovan sam posetom Srbiji najveće do sada poslovne delegacije iz Japana zu kojoj je više od 100 privrednika", rekao je Vučić na Poslovnom forumu Srbija - Japan: susret sa Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu Džetro (Jetro) u Palati Srbija.

Naveo je da je trgovinska razmena Srbije i Japana manja od 350 miliona evra godišnje, ali da se nada da će ona biti uvećana.

"Uz veće japansko prisustvo nebo je granica", istakao je Vučić i dodao da je u planu da Er Srbija u narednih šest meseci uvede direktan let Beograd-Tokio.

Predsednik organizacije Džetro Susumu Kataoke je rekao da Srbija ima veliki značaj za japanske kompanije.

"Prednosti Srbije su u izuzetnom IT sekoru, ljudskim resursima i niskim troškovima za radnu snagu", kazao je on.

Ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura je rekao da vlada njegove zemlje podržava dolazak japanskih kompanija u Srbiju i njihovo poslovanje na tom tržištu.

Učesnicima foruma obratiće se i premijer Srbije Miloš Vučević.

Planirana je panel diskusija "Privredna saradnja između Srbije i Japana: šanse i izazovi" i bilateralni razgovori privrednika.

U privrednoj delegaciji Japana je više od 100 predstavnika kompanija iz sektora informacionih tehnologija i digitalizacije, energetike i zaštite životne sredine, automobilske i vazduhoplovne industrije, robotike, biotehnologije, agrotehnologije, turizma, trgovine, usluga i drugih oblasti.

Japanski privrednici stigli su prvim direktnim čarter letom Er Srbije iz Tokija u Beograd gde će boraviti i sutra, a cilj njihove posete je istraživanje investicionih mogućnosti.

Ti razgovori sa srpskim privrednicima su dogovoreni tokom posete delegacije Vlade Srbije Japanu u junu ove godine.
Po podacima Narodne banke Srbije ulaganja japanskih investitora u Srbiji iznosila su 473,4 miliona evra od 2010. do 2023. godine.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije sa Japanom u prvoj polovini ove godine iznosila je 160,1 miliona dolara, pri čemu je izvoz iz Srbije bio 35,4 miliona dolara, a uvezena je roba za 124,7 miliona dolara.

U 2023. trgovinska razmena dve zemlje bila je 332 miliona dolara, od čega je izvoz vredeo 89,1 milion dolara, a uvoz iz Japana 242,9 miliona dolara.

Prema podacima Agencije za privredne registre u Srbiji je registrovano 17 firmi čiji su većinski vlasnici državljani Japana, odnosno pravna lica registrovana u Japanu.

Privredna komora Srbije organizovala je Poslovni forum i B2B susrete srpskih i japanskih privrednika i u oktobru 2022. godine.